Vogel

Kooivogels heb je in vele verschillende soorten en maten.

Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes die prachtige liederen zingen.

Onder het tabblad rassen/soorten vindt u uitgebreidere informatie over de specifieke soorten

Populaire kooivogels
Kooivogels kun je om verschillende manieren kiezen. De een valt op een vogel voor zijn mooie uiterlijk, de ander om de zangkwaliteiten van het vogeltje.
kanarie
De populairste vogelsoorten zijn:
GrasParkiet
Kanarie
Agapornis
Valk Parkiet
Papegaai

Voordat je een vogel aanschaft, is he belangrijk om te weten hoeveel aandacht de vogel nodig heeft. Eeen dwergpapegaai heeft bijvoorbeeld veel meer behoefte aan aandacht dan kleine tropische vgels.

Om een vogel tam te maken, kun je de vogel het beste jong kopen. Oudere vogels hebben een langere tijd nodig om tam te worden. En in sommige gevallen zullen ze dat zelf helamaal nooit worden.
De vogel moet je altijd heel rustig benaderen en niet laten schrikken. Door bij het voeren steeds dezelfde woorden te gebruiken, gaat de vogel langzamerhand je herkennen en begrijpen.
Een grasparkiet kan de woorden zelf na gaan zeggen. Wil dat de vogel niet uit zijn kooi komt, zorg er dan wel voor dat je en kooi hebt die bij de vogel past.

Verzorging van kooivogels
Vogels zijn erg sociaal en hebben aandacht nodig. Een parkiet kan zelf gedragsstoornissen vertonen, als hij te weinig aandacht krijgt of als hij zich verveelt. Vooral de valkparkiet hecht zich sterk aan mensen, zeker als hij geen soortgenoot heeft.

Door zitstokken van verschillende diameters te plaatsen houd je de poten van een vogel in goede conditie. De diameter moet wel passen bij de vogel. Ongeschikte stokken kunnen tot gevolg hebben dat de nagels te lang worden. Ook kan de vogel pijn krijgen door de verkrampte manier waarop hij zich moet vsthouden. Stokken van hardhout zijn het meest geschikt. Ze gaan langer mee en de nagels slijten op het hout. Als de nagels echt te lang worden, moet je ze door een specialist laten knippen.

Alle goed schoonhouden is een van de belanrijkste aspecten bij het houden van vogels. Iedere week moet de kooi of volière inclusief de inrichting goed schoon. Het bodemmateriaal vervang je helemaal. Alleen zeven is niet voldoende. Als je alleen zeeft, b;ijft er namelijk altijd vuil achter.
Dit vergroot de kans op besmetting en ziektes. Het water uit de drinkbak ververs je iedere dag. En het voer in het voebakje vul je regelmatig aan.

Parkietensoorten kunnen wel een leeftijd halen van 8-12 jaar. Maar hogere lijftijden zijn geen uitzondering. Maar kleine tropische vogeltjes halen maar een leeftijd van 2-3 jaar.

Atoxoplasmose bij vogels
Bek en vederrot
Besmettelijke vogelziekten
Bloedluis bij vogels
Coccidiose bij vogels
Het belang van water
Kalkpoten
Luchtpijpmijt bij vogels
Paratyfus (Salmonella) bij vogels
Polyoma
Streptokokken bij vogels
Torticollis (draainek) bij vogels
Vedermijt bij vogels
Veerluis bij vogels
Vitaminen voor vogels
Vogelziektes
Voorkomen van vogelziektes

Agapornis
Barraband parkiet
Bergparkiet
Bourke Parkiet
Grasparkiet
Kanarie
Papegaaien
Roodrugparkiet
Valkparkiet