Reptiel

Baardagaam

Daggekko

Groene Leguaan

Roodwang schildpad

Het kiezen van iets meer bijzondere huisdieren zoals reptielen is NOG vaker een impuls vanwege de mystiek waar dit soort dieren mee omringd zijn … Vaak vergeet men van te voren om zich af te vragen hoe groot zo’n dier wordt, wat het dier eet (is dat gemakkelijk te verkrijgen), warmte, luchtvochtigheid, dierenarts, huisvesting, ziekten die overgedragen kunnen worden en VELE andere zaken!

In de dierenwinkel wordt men vaak wat verblind door het dier, waardoor er niet al te goed wordt geluisterd naar het (meestal sumiere) informatieve verhaal van de verkoper. Eenmaal thuisgekomen begint vaak de ellende; het terrarium is (nog) niet klaar, de warmte en luchtvochtigheid blijken niet goed te zijn en het dier raakt gestresst. Als nieuweling op dit gebied is het u niet bekend dat stress voor reptielen dodelijk kan zijn, maar op z’n minst meestal ziekten veroorzaakt… Als het dier doodgaat, is de nieuwe eigenaar natuurlijk teleurgesteld. Niet beseffende dat hij/zij zelf mede-verantwoordelijk is voor de zoveelste dode reptiel. Dit is de praktijk!

Nu de theorie:

U stelt zich van te voren op de hoogte door boeken te lezen, op internet te zoeken naar informatie en zelfs op bezoek te gaan bij iemand die reptielen heeft en dus meer kan vertellen. U zorgt dat het terrarium al weken van tevoren 100% is. U heeft al een betrouwbaar adres gevonden waar u uw voedseldieren kan betrekken. U heeft een dierenarts gevonden die reptielen behandeld. U koopt alleen maar dieren bij kwekers die aan kunnen tonen dat het om eigen Nederlandse nakweek gaat.

Er zijn zeker nog tal van tips toe te voegen, maar DAT zou in DIT stukje misschien wat te uitgebreid worden … Tot slot nog even een paar tips voor mensen die toch besluiten een reptiel te gaan aanschaffen;

Een gezond reptiel

Een gezond reptiel heeft de volgende kenmerken;

eet (in principe) goed heeft heldere ogen (behalve bij vervelling) is moeilijk te pakken is aktief heeft een mooie, gave, glanzende huid (zonder restanten van vervellingen) heeft een goed sluitende bek heeft géén parasieten heeft geen ademhalingsproblemen / slijm in de bek en neus heeft geen opgezette oogleden heeft een goede ontlasting heeft een schone cloaca is niet ingevallen en ziet er ¨goed gevoed¨ uit verveld in één stuk

Minder gezonde reptielen herkent u aan de volgend punten

een slang ligt slechts zelden languit, gestrekt, als dit langer duurt dan enkele minuten, is er iets mis een reptiel dat steeds naar boven kijkt, zonder aanwijsbare reden voedsel weigering (buiten de periode van vervelling) uitblijvende ontlasting slijm dat uit bek of neus loopt / geopende bek uitwendige parasieten (goed zélf te behandelen met Frontline spray) tranende ogen / zwelling aan/rond de ogen als de binnenzijde van de bek niet licht roze is, maar bijvoorbeeld rood of dat er gele kaasachtige lagen inzitten.

Ga in geval van twijfel altijd naar de dierenarts!