Kalkpoten


Een van de problemen die bij onze kanaries ook wel eens voorkomen zijn de kalkpootjes, Kalkpoten worden het meest aangetroffen bij kippen. De oorzaak is een mijtje, welke zich tussen de schubben van de poten en tenen schuilhoudt. Kalkpoten zijn makkelijk te herkennen; de poten zijn verdikt en schilferen af. De infectie gaat makkelijk over op andere kippen. In het begin zie je een wasachtige gele laag op de poten verschijnen die steeds dikker wordt. Altijd zijn beide poten aangetast.
kalkpoten
Kippen met kalkpoten pikken veel op hun poten en trippelen als ze op stok zitten.
De kalkpoot mijt komt binnen in de koppel met een geïnfecteerde kip, of door de eigenaar die de mijt van een geïnfecteerd koppel mee heeft genomen aan zijn schoeisel of kleren.
De mijt houdt van een vochtige leefomgeving. Door het hok droog te houden zijn problemen met kalkpoten vaak al te voorkomen. Het is daarom dus belangrijk om het hok goed te ventileren en droog te houden.
De mijt zit doorgaans onder de schubben van de poot maar kan ook voorkomen in het hok De behandeling bestaat enerzijds uit het bestrijden van de mijten en anderzijds verpleging van de poten zelf. Als het 1 of 2 dieren in de koppel betreft haal deze dieren dan uit de groep.

kalkpotenDe vogels hebben aan deze pootjes erg veel jeuk,pikken voortdurend aan de verdikkende pootjes en zitten erg moeilijk op hun zitstokjes ,meestal liggen ze op hun stokje.Onze vogel heeft er erg veel hinder van , en zal zo zeker conditie verliezen en is veel vatbaarder voor andere ziekten ,maar dodelijk is de kalkpoten voor de vogel niet.Maar zoals eerder gezegd wel zeer hinderlijk,en niet goed voor de algemene conditie van de vogel. En het zal dan ook duidelijk zijn dat met zulke vogels nauwelijks of niet meer te kweken valt.Ook het ingroeien van een ring in de poot van de vogel is meestal (niet altijd) ook de oorzaak van kalkpoten .Daardoor zal de bloed toevoer afgestopt worden met alle gevolgen voor de poot van de vogel ,tijdig ingrijpen kan de poot nog redden ,en meestal zal de ring ook snel verwijderd moeten worden.

Preventie
Als je de vogels in de vollere regelmatig observeert ,en badwater geeft met badzout erin zal de kalkpoten bij uw vogels weinig of geen kans krijgen,en uw vogels zullen er u dankbaar voor zijn ,en het resultaat geven in de kweek . succes.
Behandeling kalkpoten:
In tegenstelling van andere ziekten ,en of problemen bij onze vogels zijn de kalkpoten erg goed te bestrijden ,er zijn diverse manieren voor de meest gebruikte is toch de pootjes insmeren met “Zuur vrije vaseline” smeer het pootje hier goed mee in ,en voorkom dat er vaseline in de dij bevedering komt het is wel niet erg maar het ziet niet mooi uit voor de bevedering.De feitelijke bestrijding kan het makkelijkst met een chemisch middel, waarmee de poten worden ingesmeerd. De poten moeten daarnaast ook nog regelmatig met vaseline of olie worden ingesmeerd, om de genezing te bespoedigen.
Als de poten consequent elke dag worden ingesmeerd met een olie of vaseline, verstikken de mijtjes die tussen de schubben zitten raken zo verstikt. Let op dit is wel bewerkelijk immers de dier moeten dagelijks in de hand worden genomen.
De aangetaste delen moeten worden ingesmeerd met slaolie, waaraan jodium is toegevoegd.
Een andere therapie is de poten enige tijd in warm sodawater te dompelen en vervolgens de poten met behulp van een penseeltje in te strijken met terpentine. Na deze behandeling dienen de poten ingesmeerd te worden met vaseline.