Veerluis bij vogels

Wat zijn veerluizen
Veerluizen zijn parasieten die tussen de pluimen van de kip of ander gevogelte huizen. Er zijn vier verschillende soorten, met elk hun eigen specifieke plaats tussen de veren. We hebben twee soorten veerluizen, de lange en de korte (Goniocotis en Coloceras) daarnaast hebben we nog de veermijt (Megninia columbae) en de schachtmijt (Falculifer rostratus). Er is ten slotte nog een mijt die kaalheid bij de kippen veroorzaakt namelijk de schurftmijt. Deze is zeldzaam maar ik vermeld hem er toch even bij.

De lange veerluis
De lange veerluis zit tussen de vlaggen van de veren en wordt vooral gevonden als de vogel een ziekte onder de leden heeft. Deze zit vooral op dekveren en op slagpennen.

De kleine veerluis
De kleine veerluis zit vooral op de rug, de nek en de stuit van de kip. Deze luis zuigt geen bloed zoals eerst werd gedacht, maar leeft van het veer-eiwit.

Naast rode bloedluis komt bij vogels en heel vaak bij kippen veerluis veel voor. Luizen vormen een van de grootste plaaggeesten en tevens een van de meest voorkomende parasieten op kippen. Ze zijn met het blote oog zichtbaar. Kippen die last hebben van deze parasieten, hebben vaak erg veel jeuk. Dit uit zich in zeer veel krabben en pikken, waardoor er kale plekken ontstaan.

Tegen luis zijn diverse middelen verkrijgbaar, waarvan u de gebruiksaanwijzing nauwkeurig moet volgen. Meestal is het noodzakelijk de behandeling na nog eens drie weken te herhalen, om herbesmetting te voorkomen. Omdat luizen gruwelen van de geur van tabak kunt u ook tabaksstelen in de legnesten plaatsen.

De veerluis is de meest voorkomende luizensoort die het effectiefst bestreden kan worden door behandeling met een poeder of spray. Deze middelen zijn in elke dierenspeciaalzaak te koop. Nabehandeling is noodzakelijk om ook de uit de eitjes gekomen nieuwe generatie te bestrijden.