Coccidiose
Coccidien zijn microscopisch kleine, eencellige parasieten die het darmstelsel en de lever van konijnen zowel als andere dieren aantasten. Coccidien zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstelsel van een konijn en een veel voorkomende oorzaak van ziekte van vooral (maar niet uitsluitend) jonge konijnen.
Symptomen coccidiose De symptomen van coccidiose treden meestal op tijdens of vlak na stress, bijvoorbeeld door weersveranderingen, omgevingsveranderingen, een lange autorit, een zeer vieze kooi of bij koorts. In het algemeen wordt het darmkanaal het eerst aangetast, wat in milde gevallen resulteert in diarree. In ernstige gevallen is de ontlasting waterig, met stukjes ontlasting en kan er zelfs bloed in de ontlasting voorkomen. Bij chronische infecties is de vermagering het opvallendst.
Coccidiose is een van de oudste bekende ziekten en wordt veroorzaakt door parasieten die zich in het inwendige van de vogel huisvesten. Het komt voor over een breed terrein. Vogels, duiven en ook in de konijnen wereld is het een gevreesde plaag.
Coccidiose behoren tot de groep van inwendige parasieten. Ze hebben dus direct of indirect een gastheer nodig om te kunnen leven. Zie hier het leven van een gezonde vogel, die van tijd tot tijd op de grond vertoeft in de buurt van de voerbakken (waar het mogelijk niet al te fris is) en zaden eet. Met deze zaden gaan ook enig besmette eitjes (oocysten) mee naar binnen. Eenmaal in de maag aangekomen word door het vertering proces de wand van de besmette eitjes kapot gemaakt en de parasieten (sporozoôten) komen vrij. Zij nestelen zich in de darmwand en slijmvlies en vernielen de darmvlokken. Ze vermenigvuldigen zich ongeslachtelijk, later geslachtelijk en ontstaan de oocysten die met de mest uitgescheiden worden. Eén oocyst al naar de weersomstandigheden “hoge temperatuur en vochtigheidsgraad” komt in 1 tot 4 dagen weer tot ontwikkeling. De beschadigde darmvlokken tasten deze aan en maken de weg voor micro-organisme vrij. De vogels gaan minder eten. De ontlasting zal bloederig en slijmerig worden. De darmlussen vertonen een roodachtige kleur. De vochtopname zal toenemen en omdat ze dan toch op de grond vertoeven nemen ze extreem veel steentjes op. De met eitjes besmette ontlasting komt weer op de grond terecht en de cyclus is rond. Droog zand werkt coccidiose tegen als er een ernstige aantasting is geen strooisel gebruiken.
Toch behoeven de andere vogels er niet ziek van te worden of zijn. Juist de jongen die net uit het nest komen zijn het meest kwetsbaar tot ze de periode van de eerste rui achter de rug hebben. Andere vogels kunnen via de ontlasting weer andere vogels besmetten. Bij twijfel gevallen kunt u een mest onderzoek (laten) doen en dan een gerichte kuur toepassen. Op advies verkrijgbaar bij uw dierenarts.
Waarom mest onderzoek? Omdat we ook nog met de parasiet atoo-plasmose te maken kunnen hebben. De levenswijze van deze parasiet is gelijk aan voorgaande. Alleen dringt deze via de darmwand door tot in de bloedbanen via de witte bloedlichaampjes en tasten de overige organen aan. Een levervlek zal links onder het middenrif zichtbaar worden.
Bloedzuigers (mijten e.d.) kunnen atooplasmose overbrengen.
Sulfaatpreparaten blokkeren de vitamine opname van de parasieten en gaan dood. Later weer vitamine preparaten aanvoeren.
De bloedbanen in de hersenen kunnen verstopt raken en de vogels tuimelen dan zo maar van de stok. Helaas betekend dat weer einde vogel.
Hoewel er altijd enige besmetting in een bestand aanwezig zal zijn, zal u moeten proberen de voerbakken zo te plaatsen dat de vogels zo min mogelijk met besmette mest in aanraking komen. Dit om nieuwe besmetting te voorkomen. En waak voor overbevolking in uw volière.
Vele malen hebben we nu al gehoord dat hygiëne in veel gevallen het beste geneesmiddel is. Maar waak voor overdosering. Vogel hokken hoeven geen steriele ziekenhuizen te worden. Ook dit werkt op de duur nadelig. Onze vogels bouwen dan te weinig weerstand op en blijken dan juist vatbaarder voor ziekten te zijn.
De volière ontsmetten doen we dus van tijd tot tijd. één tot twee maal per jaar met een goed ontsmettingsmiddel o.a. halamid Let hier vooral op de woorden “ontsmettingsmiddel” halamid. Een nadeel van dit middel is dat het geen diepte werking heeft. Men dient de volière eerst stof schoon te maken. Bij voorkeur met een stofzuiger. Verspreid in elk geval geen stof van de ontlasting van de vogels. Hierna water gebruiken, alles reinigen en dan pas water met halamid oplossing gebruiken. Dan is halamid een uitstekend ontsmettingsmiddel tegen bacteriën en virussen.
Heeft u problemen met water dan zijn er nog een rij droog ontsmetters in de handel verkrijgbaar. Het spreekt vanzelf dat in de meeste gevallen de vogels uit de kooien gevangen zullen moeten worden alvorens een goede ontsmetting toe te passen.
Probeer niet vele dingen tegelijk te doen maar probeer enkele dingen goed te doen!
Coccidiose voorkomen.
Een heel belangrijke regel is hou je hokken droog ,vocht is ideaal voor het ontstaan van coccidiose
Gebruik korrel als bodem bedekking ,zijn in diverse merken te koop
Houtsnippers kan ook ,zorg wel voor regelmatig vervanging, een roosterbodem kan ook.
Laat voor aanvang van de kweek een mestonderzoek doen.
Geef voor aanvang van de kweek ,of na het mestonderzoek een kuur met ESB3 30 %.
Bij een ernstige besmetting, of bijvoorbeeld preventief bij jonge vogels die enkele weken uitgevlogen zijn, kan gekuurd worden met BAYCOX 2,5 % ( toltrauril). In tegenstelling tot E.S.B. 3 dood BAYCOX alle stadia van coccidiën. Het bezit als kenmerk dat het een kortstondige toepassing heeft n.l. 48 uur. Eventueel kan men de behandeling naar vijf dagen herhalen. Geef wel tussen de kuur door een vitamine preparaat .
Geef een goede uitgebalanceerde voeding ,zowel zaad als ei voerders.
En nogmaals let op de hygiëne ,en op een goed droog hok (bodem )
Zieke of symptomen van zieke vogels direct scheiden van je gezonde vogels.