Besmettelijke vogelziekten

Atoxoplasmose
Atoxoplasmose of dikke leverziekte is één van de meest voorkomende besmettelijke ziekten – 90 % van de kanariekwekers hebben het in hun verblijf, slechts 40% heeft er last van. De infectie wordt veroorzaakt door een parasiet, de Isosporina serini, die zich vanuit de longen verspreidt over organen als lever een milt Deze infectie komt vooral voor bij vogels tussen de 2 en 9 maanden oud. De symptomen zijn o.a. dat jonge vogels dik zitten, de lever duidelijk zichtbaar is en de darm gezwollen is. Naast het gebruik van medicamenten zoals Coccidex is het belangrijk het verblijf hygiënischer te maken, overbevolking te vermijden en het voedsel te verbeteren.

Coccidiose
Coccidiose is moeilijk te onderscheiden van de dikke leverziekte. Maar in tegenstelling tot de dikke leverziekte komt coccidios voor bij vogels van verschillende leeftijden. De zijn o.a. sterk vermagerde vogels en dikke darmen met bloedingen op de darmen. De bestrijding kan alleen plaats vinden als de hygiëne wordt aangepast en mede door geneesmiddelen. Geneesmiddelen zijn o.a. EsB3 en Baycox.

Pokken
Pokken kunnen bij kanaries voorkomen onder drie vormen; de huidworm, de longworm en de difterische worm. zijn dat de kanaries happen en plotseling doodvallen. Door dit virus kan tot 90% van de kanaries in het verblijf Sterven. Bescherm ze hier dan tegen door o.a. een inenting door de dierenarts.

pseudo-Tuberculose
pseudo-Tuberculose komt bij kanaries van alle leeftijden voor. Echte symptomen, zijn er niet, de dierenarts zal een diagnose moeten vast stellen bij plotselinge sterfte om zo te zien of het virus aanwezig is. Besmetting kan er komen door besmet groenvoer of binnenkomen met besmet schoeisel. Ook muizen kunnen Pseudo-Tuberculose in het verblijf binnen brengen.

Salmonella of Pairatyfus
Salmonella of Pairatyfus komt weinig voor bij kanaries die binnen gehuisvest zijn. Bij vaststelling van salmonella door de dierenarts is antibiotica mogelijk. De symptomen gaan meestal gepaard met diarree. Maar enkel diarree kan ook voorkomen wanneer het geen salmonella – vergiftiging is.

Wormen
Wormen zoals spoelwormen komen in de darmen voor. Het beste is 1 keer per jaar de kanaries te onderwerpen door een spoelwormmiddel. Als de vogels tijdig worden ontwormd is de kans voor het optreden van coccidiose (zie bovenaan) minder.Van de aanwezigheid van spoelwormen is een scherp borstbeen met weinig vlees. Een goede raad is niet elke jaar hetzelfde spoelwormmiddel te gebruiken de vogels kunnen NL. immuun worden voor het gebruikte middel.

Luchtpijpmijten
Luchtpijpmijten kan je waarnemen als je de kanarie tegen het licht houdt. De mijten zijn dan duidelijk zichtbaar in de luchtpijpen. zijn dat de kanarie gaat happen, niezen, met de kop schudden of de snavel langs de zitstok strijken. Een behandeling tegen de luchtpijpmijt is mogelijk door malathionpoeder.Ook een dichloorvos-strip en medicijnen zoals die van Bogena zijn mogelijk.

Zwarte Stip
Zwarte Stip komt voor bij kanaries al vanaf ze maar enkele dagen oud zijn. Symptomen zijn dat je op de buik zeer duidelijk een zwarte stip kan waarnemen. Tot nu toe is de ziekte erg dodelijk Maar door het toedienen van Tylosine (tylan) zijn verbeteringen goed merkbaar.

Streptokokken infectie
Streptokokken infectie kan je waarnemen vooral in het darmkanaal. Symptomen,, zijn een chronische benauwdheid met abnormale ademhalingsgeluiden. Deze ziekte kan bestreden worden door het medicijn Linconin.

Colibacterie infectie
Colibacterie infectie of zweetziekte, Deze bacteriën zijn normaal in eik verblijf aanwezig. Wanneer een uitbraak is zijn de symptomen dat de kanarie een slijmerige diarree heeft. Een goed medicijn Hier tegen is Baytril.een goed middel.

Magabacterie infectie
Magabacterie infectie, Het meest kenmerkende symptoom bij deze infectie is het sterk vermageren omdat de maag niet functioneert. Hierdoor ontstaan darmontstekingen met diarree. ]e kan de infectie bestrijden door uitsluitend goed eivoer te geven.

Bloedluis
Bloedluis of Rode vogelmijt is een ware plaag bij het uitbreken. De mijt komt vooral voor in kieren, nestmateriaal en naden. Ze zijn vooral ’s nachts actief en zuigen dan het bloed uit de vogel. Vooral voor jonge vogels kan dit dodelijk zijn. Symptomen, zijn onrust, vermoeidheid, bleke snavel en benauwdheid.De eitjes van de mijt kunnen soms worden waargenomen in de vorm van zwartgrijze stipjes. Een speciale Vogelspray helpt goed als bestrijding.Behandel wel alle vogels

Vedermijten
Vedermijten zijn de laatste jaren flink opgekomen, mijn mening is dat de hygiëne en in combinatie met de houtkrullen hier een invloed op heeft gehad. Gelukkig is dit goed en makkelijk te bestrijden ARDAP Spray en indien men wekelijks 2 maal badwater versterkt met badzout er in dan zullen de vedermijten geen kans hebben zich te ontwikkelen.

Niet-besmettelijke ziekten:
Afwijkende snavelgroei. – Pootbeschadiging – Gebroken vleugel – Reumatiek – Vetzucht