Roodwang schildpad

Latijnse naam: Trachemys Scripta Elegans.

roodwang schildpad De meest voorkomende schildpad . Deze soort werd massaal ingevoerd en voor een paar gulden overal te koop aangeboden. Maar dit weet inmiddels wel iedere schildpadden liefhebber al .

Bescherming :
Eind 1997 is er eindelijk een verbod gekomen om roodwangen te verkopen of te verhandelen. Dit als doel de inheemse flora en fauna te beschermen. Want men ziet dat er steeds meer te groot geworden, schildpadden worden uitgezet in poelen en andere vijvers. Wat we nu veelal opmerken is, dat er voor die roodwangen weer andere soorten in de plaats komen (geelwangen , zaagruggen , westerse sierschildpadden of de bijtschildpadden). Ik zie die bescherming als een begin, maar ook als een probleem verschuiving, straks kan men zien, dat ook zij worden gedumpt als deze te groot zijn. Mensen , waar zijn wij mee bezig ? Als men een schildpadje wil aanschaffen, moet men er rekening mee houden, dat het vroeg of laat problemen oplevert. Zij zijn geen knuffel dieren en vergen veel onderhoud. Als zij wat groter worden, moet er weer een grotere bak worden aangeschaft, sterkere filter, enz, enz.

Herkenning :
De roodwangen hebben een rode vlek op hun wangen (achter de ogen). De mannetjes (20 – 25cm) zijn kleiner dan de vrouwtjes ( 30 – 35cm) en hebben langere nagels aan hun voorpoten. Zij kunnen wel zo’n 40 jaar of ouder worden.

Verspreidingsgebied :
Oorspronkelijk komen zij uit Zuid Amerika en leven daar in moerassen en zwak stromende rivieren.

roodwang schildpad Huisvesting :
Kies een zo groot mogelijke bak (voor (1 tot 3) schildpad(jes), een aquarium van 120x50x50 cm of groter) waar in men de schildpad(den) gaat onderbrengen. Deel de bak zo in ; 1/3 land en 2/3 water. Dit landgedeelte kan er verschillend uitzien. Een rotspartijtje , zand plateau of kienhout waar de schildpadden op kunnen Klimmen. Alleen moet men zorgen dat het daar echt droog is. Hang boven het landgedeelte een warmtebron , wat bestaat uit een lamp met UV straling (40 tot 60 Watt). Controleer wel of het onder de lamp, niet te warm wordt. Om het watergedeelte te verwarmen, gebruikt men een thermostaat – verwarming. Stel deze zo in dat het water temperatuur zo’n 25C wordt. Voor de bodem kan men grove , gewassen kiezel of maaszand gebruiken. Verder moet je proberen het natuurlijk biotoop van de schildpad zo goed mogelijk na te bootsen. Waterplanten zijn wel mooi , maar kunnen door de dieren als voedsel worden gebruikt of worden door de dieren er uit gerukt. Als dat geen probleem is , is het aan te raden wat planten in de bak te doen. Dat ziet er dan meteen wat natuurlijker uit. Verder moet men de fantasie gebruiken om een leuke bak in te richten. Voor het zuiveren van het water moet men een sterke snelfilter gebruiken, die het water zo’n 2 a 3 keer per uur verwerkt. Dan toch nog een keer per weer het water gedeeltelijk of geheel verversen. Dit na gelang de vervuiling van het water. Verder zorgt men ervoor dat de hoogte van de waterstand , op het minst zo hoog is , als de breedte van het schild van het grootste schildpad . Waarom is dit zo ? Als een schildpad probeert te klimmen en dan op de rug in het water zou vallen, kan deze zich tenminste goed omdraaien. Als het waterstand te laag is , kunnen zij zich niet omdraaien en zullen dan verdrinken (als men dit niet opmerkt).
Het houden van Roodwangen in een buitenvijver !

roodwang schildpad
Vanaf eind April begin Mei kunne de grotere schildpadden ook in de tuinvijver gaan (mits de temperatuur dit toe laat ) . Na gelang de hoeveelheid schildpadden die in de vijver zitten , moet je ook de filter aanpassen . Bij meerdere (20 of meer) dieren kun je niet gewoon filteren , maar heb je een krachtige snelfilter nodig. Hier geld dan ook dat je op zijn tijd het water vernieuwd. De filter haalt het vuil er wel uit , maar kan meestal de hoeveelheid afvalstoffen , wat de schildpadden produceren , niet verwerken ! Verder vind ik dat als je de schildpadden buiten kunt zetten , dit beslist moet doen. Hier kunnen zij een paar maanden van het jaar , van ongefilterd zonlicht genieten. Ook geld hier de regel , maak de vijver zo groot mogelijk om de dieren ook de ruimte te kunnen geven. Alleen moet je zorgen dat je de vijver zo gaat inrichten , dat de schildpadden gemakkelijk de oever , stenen of hout kunnen beklimmen . Ook moet je zorg dragen voor de afzetting van de vijver of tuin. De schildpadden gaan namelijk door de tuin lopen , dit om een geschikte plaats te zoeken voor de leg van hun eieren ! Als je de vijver of tuin gaat afzetten, moet je er tevens rekening mee houden, dat schildpadden goede klimmers zijn. Zorg voor een naar binnen overhellende plank zodat zij niet over de afzetting kunnen klimmen.

Voeding : Geef de schildpadden in principe alles te eten, wat je in een vijver kan vinden. Kleine schildpadjes eten het liefst klein levend voer, bestaande uit ; watervlooien , muggenlarven , tubifex en andere kleine waterinsecten. Ook accepteren zij snel het droogvoer wat je in een dierenzaak kunt kopen. De grotere schildpadden eten dan ook nog regenwormen , meelwormen , waterslakjes , kikkervisjes , mosselen , garnalen , muggenlarven , vis(jes) .(grotere vissen wel eerst in hapklare brokjes snijden), zodat zij de stukken geheel kunnen inslikken. Naar mate de schildpadden groter worden , groeit ook de behoefte aan plantaardige voer, o.a. eendekroos, wortelen van waterplanten, vederkruid, waterpest en waterlelie, enz. Verder kun je ze bijvoeren met kattenbrokken (op een basis van vis ) en in de meeste dierenzaken kan men ook nog diepvriesvoer kopen,o.a. kleine visjes , garnaaltjes , muggenlarven , mosselvlees, watervlooien enz . Dus aanbod genoeg om een gevarieerd menu op te stellen!

Winterslaap :
roodwang schildpadRond Augustus / september gaan we het bijvoeren afbouwen tot een keer per maand tot we in oktober / November de schildpadden niet meer bijvoeren.Hieronder enkele voorbeelden, hoe men de waterschildpad(den) kan laten overwinteren! Overwinteren in de vijver: Naarmate het kouder wordt, blijven de grotere schildpadden toch in het water en zoeken diepere regionen op en beginnen met de winterrust(slaap), mits de vijver diep genoeg is. Zij kruipen daar in de modderige bodem bedekking van plantenresten of tussen de wortels van planten.Het voordeel van het overwinteren in de vijver is, dat de watertemperatuur langzaam daalt en niet al te veel veranderd. Als het watertemperatuur stijgt, worden zij van zelf wel weer wakker. Controleer wel elke dag of alles in orde is. ( dat de filter werkt en er geen schildpadden op land willen klimmen, want deze moet je dan (als het te koud wordt)) naar binnen in een onverwarmde omgeving zetten. Maar voor de meeste tuinvijvers is dit geen al te beste methode. Dan kun je de schildpadden beter naar binnen halen. Hier kun je ze beter bekijken of alles goed met ze gaat (ook tijdens de slaap). Overwinteren in de kelder: Heeft men een kelder, dan kan men aldaar de schildpadden in een bak met water zetten. Dit heeft als voordeel, dat de temperatuur ’t zelfde blijft en het licht uit is. Zorg wel dat het water gefilterd wordt.

roodwang schildpadGeen winterslaap!
Jonge schildpadjes hebben (in de eerste twee levensjaren) niet zo veel behoefte aan een winterslaap. Deze dieren houden wel een rust periode, zijn minder actief en eten veel minder tot bijna niets. Ook zieke schildpadden laat je geen winterslaap(rust) houden. In een ge?soleerde kist met vochtige turf. De kist isoleren met tempex. De kist op een koele plaats zetten. Als de schildpadden ingegraven zijn, de turf afdekken met vochtig (niet te nat) mos. Controleer steeds weer de vochtigheid en besproei het mos, als dit nodig zou zijn. Voor alle schildpadden die binnen gaan overwinteren geld het volgende, men moet er wel voor zorgen, dat de darmen van de schildpadden leeg zijn! Laat ze een bad nemen met lauw warm water om de darmen te legen. Herhaal dit om de drie dagen (zo’n twee/drie weken lang). Al die tijd, de schildpadden binnen in huis houden, in een bak of teil met water.

Verder moet men de schildpadden niet te vroeg in de buitenvijver zetten, daar zij door erge temperatuur schommelingen verkouden kunnen worden.