Pool Blauwoog

Pool BlauwoogType en bouw :
Het type is kort en gedrongen met zeer korte hals (halsloos type)

Lichaamsbouw :
De kleinheid en de fijnheid van de dwergvorm moet zeker in de lichaamsbouw tot uiting komen.
Het mooi belijnde lichaam en vooral de goed gevulde achterhand zijn langs alle zijden goed afgerond
De rug is kort.
De beentjes zijn recht, fijn en kort.
De voeten zijn kort en goed gesloten.
De staart is klein en nauwsluitend tegen de achterhand gedragen
Een wam is niet toegelaten.
Gewicht : tussen 0,8 kg en 1,100 kg
De pels : heeft normaalhaar kort. Hij is zacht en glanzend met veel onderwol.
De kop : is bolvormig, met breed voorhoofd, sterk gebogen neusbeen, brede flink ontwikkelde kaken en snuit.
De overgang van snuit naar kaken verloopt geleidelijk zonder insnoering.
De ogen zijn groot en uitpuilend.
De oren zijn fijn van structuur zonder daarom papierachtig te lijken.
Ze worden recht en tegen elkaar gedragen en zijn zo dicht mogelijk tegen elkaar ingeplant Ze zijn smal en lopen geleidelijk op een licht afgeronde punt uit.
De maximum oorlengte is 6 cm. De oren zijn dicht maar zeer kort behaard.
De kleur is vlekkeloos wit, vrij van aanslag.
De oogkleur is rood en de nagels zijn kleurloos

Pool BlauwoogHij komt voor in twee kleurvariëteiten, namelijk roodoog en blauwoog. Hij wordt ingedeeld bij de dwergrassen, waar hij samen met de Pool tot de kleinste konijnen behoort. Voor bouw en type zie de Pool Roodoog. De blauwoog is een leucistische dwerg. In tegenstelling tot de albino is hier nog een restant aan kleurvorming aanwezig.
Afhankelijk van de stam en de zorgvuldigheid van de fokker kan de Pool Blauwoog een erg fel karakter hebben. Agressie lijkt bij deze Pooltjes veel voor te komen. Het is raadzaam om voorzichtig om te gaan met blauwogige Pooltjes die men niet kent.

Poolblauwogen zijn zeer alerte dieren. Dit hebben ze gemeen met de andere leucistische konijnen zoals de Witte Wener en de Hulstlander. In sommige stammen komt epilepsie voor. Ook dit is eigen aan dit soort dwerg en ook hier is zorgvuldig en verantwoord fokken een van belang. Pooltjes kunnen lieve dieren zijn maar het is zaak om het konijn bij aankoop goed te beoordelen. Uiteraard speelt de omgang met het dier ook een rol. Konijnen die als speelgoed worden behandeld zullen snel agressief worden.

Pool BlauwoogDe blauwoog Pool is een leucistische dwerg en is van latere datum dan de roodoog Pool. Hij heeft zijn bakermat gehad in Duitsland.
De maatstaven die worden aangelegd zijn dezelfde als voor de roodoog Pool.

Het Pooltje met blauwe ogen is een Duits product. Het werd gefokt door de Heer Lohse uit Dippolswalde en de Heer Kluge uit Hohndorf.
Ze hebben dit nieuwe ras gefokt met behulp van Pooltjes met rode ogen, rasloze konijnen, Hollanders en witte Weners.

Het ras was voor het eerst te bezichtigen tijdens de Leipziger Weltschau.
De dieren waren destijds grover gebouwd dan de roodogige Polen, maar door selectie en het veelvuldige kruisen met roodoog Polen is het ras tegenwoordig qua lichaamsbouw vrijwel identiek

Zowel de roodoog als de blauwoog Pool werden begin jaren 50 ontdekt door een aantal Engelsen, die exemplaren meenamen naar Engeland.
Aangezien men daar al jaren witte konijntjes fokte onder dezelfde rasnaam (Polish) hebben de Engelsen besloten de uit Nederland geïmporteerde konijnen om te dopen tot Netherland dwarf.

Pool BlauwoogOok de Amerikanen ontdekten de witte konijntjes, die door Duitse en Nederlandse fokkers ontwikkeld waren.
In 1969 werden ze – samen met de inmiddels ontwikkelde gekleurde exemplaren – door Amerikaanse fokkers geimporteerd. In Amerika vormen ze sindsdien onder de naam Netherland dwarf één van de populairste konijnenrassen.
Alleen op het Europese continent wordt een onderscheid gemaakt tussen (continentale) kleurdwergen en Pooltjes. In Engeland en Amerika kent men deze scheiding niet. De roodoog Pool en de blauwoog Pool worden daar gewoon gezien als twee kleurslagen van de Netherland dwarf (REW = rubby eyed white en BEW = blue eyed white).