Parelgrijs van Halle


Parelgrijs van HalleHet Parelgrijs van Halle is een konijnenras dat ontstond in 1912. Aan zijn wieg stond de heer Vervoort. Hij kruiste havannas en kwam toevallig tot een grijs konijntje in het nest. Hij vond deze kleur zeer mooi en wilde er mee verder kweken. Kruisen met andere soorten zag hij niet echt zitten, omdat de originele kleur dan zou verdwijnen. Maar op zeker moment las hij dat een andere kweker ook zilveren konijnen had bekomen door te kweken met havanna’s. Door verder te kweken met havanna’s van een andere bloedlijn kon hij aldus een zuivere soort behouden.
Parelgrijs van Halle bestaat enkel in de platinaglans-grijsblauwe kleur. Het gewicht is aan de lage kant (2-2,5 kg). Volgens de standaard van Vervoort zijn de ogen bruin, hoewel dit onmogelijk blijkt; alle dieren hebben grijsblauwe ogen.

Land van herkomst: Belgiƫ

Parelgrijs van HalleGeschiedenis Parelgrijs van Halle:
Over de oorsprong van de Parelgrijs van Halle is weinig bekend, men neemt aan dat deze konijnen afkomstig zijn van de Belgische konijnenfokker Vervoort uit Halle die in een nestje van zijn Havana’s konijnen ontdekte met deze bijzondere vachtkleur en daarmee verder gefokt heeft. Een strijdpunt is de oogkleur: de eerste konijnen hadden volgens de literatuur bruine ogen en dit wordt nog steeds in de rasstandaard voorgeschreven. Echter genetisch is het onmogelijk om konijnen met deze vachtkleur te fokken met een andere kleur dan grijsblauwe ogen.

Parelgrijs van HalleRasbeschrijving Parelgrijs van Halle:
Kop: breed, rond en kort met uitgesproken wangen

Oren: lengte van ca. 9 cm, staan rechtop tegen elkaar aan

Lichaam: kort en geblokt, goed gevuld, zeer korte nek.

Vacht: normale lengte, fijn van structuur, normale hoeveelheid onderwol

Kleur: heel zacht grijsblauw met een lichte platinaglans

Gewicht: tussen 2 en 2,5 kilo

Karakter: vriendelijk en toeschietelijk

Bijzonderheden:
Dit ras wordt voornamelijk door sportfokkers gehouden maar zou zeker zeer geschikt zijn als gezelschapsdier.