Chinese dwerghamster

Latijnse naam: Cricetulus griseus

chinese dwerghamsterDe Chinese dwerghamster behoort tot de langstaartdwerghamsters. Hij komt het meest voor in het noorden van China. Doordat deze een langstaart-dwerghamster is, is hij niet nauw verwant aan andere dwerghamsters. Ook deze dwerghamster leeft op de steppe, is te vinden in bossen en in door mensen bewoonde gebieden.

De Chinese dwerghamster komt al 30 jaar in Nederland voor. Vroeger was het de meest voorkomende dwerghamster, maar tegenwoordig zie je hem niet meer zo vaak.

chinese dwerghamsterIn vergelijking met de andere hamsters valt waarschijnlijk al snel op dat deze hamster een langgerekt lichaam heeft met een goed zichtbare staart in tegenstelling tot de andere dwerghamsters die kleine “bolletjes” zijn en waarvan het staartje nauwelijks zichtbaar is. De pels van het Chineesje is ook niet zo wollig. De haren liggen glad op de huid. De vacht is meestal grijsbruin met hele fijne, zwarte puntjes. De aalstreep over de rug is dun, donkerbruin en niet altijd even goed zichtbaar. De buik is lichtgrijs. De Chinese dwerghamster heeft donkere oren met een lichte rand. Een variant is de gevlekte Chinese dwerghamster, die een overwegend witgrijze vacht heeft met dezelfde tekening en accenten.

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is goed te zien: het mannetje heeft een opvallende grote balzak. Hierdoor loopt het lichaam van een mannetje uit tot een punt, en bij een vrouwtje loopt het lichaam mooi rond uit.

chinese dwerghamsterChinese dwerghamsters worden gemiddeld 4 jaar oud, dat is ouder dan de andere dwerghamsters. Ook zijn ze iets sneller en hebben graag veel klimmogelijkheden in hun kooi. Daardoor zijn ze ook minder snel tam en knuffelbaar. Het zijn geen groepsdieren en twee vrouwtjes bij elkaar is wellicht niet zo’n goed idee. Chinchillazand in de kooi is te proberen, de dwerghamsters vinden het fijn er in te rollen. Wanneer men maden of andere dierlijke eiwitten vies vindt, zijn hondenbrokjes geschikt, hier zitten de dierlijke eiwitten ook in. Voor nestmateriaal is wol niet zo geschikt omdat hamsters er in zouden kunnen stikken. Toiletpapier of gewoon standaard nestmateriaal als zaagsel uit de dierenwinkel is geschikter.