Campbelli dwerghamster

Campbelli dwerghamsterLatijnse naam: Phodopus sungorus campbelli

De Campbelli dwerghamster is voor het eerst in 1905 beschreven door Thomas, de soort is genoemd naar de ontdekker de heer C.W. Campbelli. Eerst dacht men dat het om een ondersoort ging van de Russische dwerghamsters. De latijnse naam van de Campbelli dwerghamster was Phodopus sungorus campbelli en die van de Russische dwerghamster Phodups sungorus sungorus.

De Campbelli-dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongoliƫ en Noord-China. Hij is nauw verwant met de Russische dwerghamster. Ze hebben de reputatie agressief te zijn, maar als je je Campbelli hamster bij een goede fokker of een betrouwbare dierenwinkel haalt is daar geen sprake van. Ze zijn wat nieuwsgieriger en assertiever dan Russische dwerghamsters. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud. In theorie kan de Campbelli dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten en de ervaring van leden van het Hamsterforum is beter dan met het samenhouden van Russische dwerghamsters. Echter, het is ook niet zielig om een Campbelli dwerghamster solitair te houden. Als je meerdere Campbelli dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat. De Campbelli dwerghamster komt in heel veel verschillende kleuren en vachttypes voor.

Campbelli dwerghamsterDe Campbelli dweghamsters lijken veel op de russische dwerghamsters. Ze zijn zelfs onderling te kruisen. Dit is echter niet aan te raden, het is beter om beide soorten raszuiver te houden. Dit zowel voor de gezondheid van de dieren als voor het in stand houden van de eigen soorten.

Karakter Campbelli dwerghamster
De Campbelli heeft in vergelijk met andere dwerghamsters een behoorlijk pittig karakter. Aan zijn soms wat wilde en bijterige gedrag dankt het dier bijnamen als ‘pitbull-hamster’. Die agressie is vaak erfelijk. Met iets te pittig uitgevallen, bijtgrage dwergjes moet beslist niet verder worden gefokt. Een andere afwijking die bij Campbelli dwerghamsters kan voorkomen is suikerziekte. Campbelli’s met diabetes drinken ontzettend veel, vermageren snel en gaan uiteindelijk dood.

Campbelli dwerghamsterVoortplanting Campbelli dwerghamster
Je kunt het best niet fokken met hamsters uit een dierenwinkel of die zomaar van iemand over genomen zijn. Fokken is alleen verstandig als je gezonde, volwassen hamsters hebt waar je de achtergrond van kent. Net als Russische dwerghamsters kun je ook Campbelli dwerghamsters het best een week of twee samen in een kooi huisvesten. Let wel goed op of de hamsters elkaar ook wel accepteren. Eventueel een paar dagen achter elkaar koppelen tot de hamsters elkaars aanwezigheid accepteren.