Latijnse naam: Mustela Putorius Furo.
Algemeen
Voordat u besluit een fret aan te schaffen is het verstandig eerst goed na te gaan of een fret voor u het geschikte huisdier is.
Als u van mening bent dat een fret stinkt zit u er naast! Heeft u last van allergieën zoekt u dan voor aanschaf van een fret uit of u niet allergisch voor fretten bent.
Bedenkt u zich dat fretten ook aandacht nodig hebben net als elk ander huisdier of lid van het gezin.
Net zo goed dat een hond niet de hele dag in een bench hoort of aan de ketting behoort te liggen, hoort een fret ook niet de hele dag in een kooi door te brengen.
Fretten worden relatief oud (gemiddeld 8-10 jaar) en dit betekent dus dat u al die jaren de zorg en verantwoording moet kunnen dragen voor dit huisdier.
Schaf geen fret aan in een impulsieve daad, een fret is geen wegwerp artikel. Bedenk of u de komende jaren bereid en in staat bent om voor een huisdier (in dit geval een fret) te zorgen.
Laat u ook in geen geval een fret aanpraten hiervan krijgt u beslist spijt. Kiest u bijvoorbeeld voor een bepaald soort fret neemt u dan geen genoegen met een andere omdat u nu direct een fret wilt. Maak uw wensen kenbaar zodat de verkoper u verder kan helpen.
Een fret aanschaffen die u eigenlijk niet zo leuk vindt gaat u tekort doen, al is het alleen maar omdat u hierover duidelijk minder enthousiast kunt zijn en dus minder tijd zult investeren in de opvoeding en het samenzijn.
Neem de tijd om als u voor een fret kiest deze met zorg uit te kiezen en laat u uitvoerig voorlichten door de verkoper. Schroom niet om, als u eenmaal thuis bent, als u nog vragen hebt, contact op te nemen
Tot slot: bedenk u dat er ook fretten zijn die hun eigen baasje kiezen of die u niet leuk zullen vinden. Tussen u en uw fret moet het klikken.
Fretten blijven hun hele leven lang speels dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hond en kat. Oudere fretten zullen wel minder spelen dan jongere en hoe ouder de fret hoe aanhankelijker hij zal zijn.
Het is moeilijk te schatten hoe oud een fret in werkelijkheid is. Je kunt dit deels zien aan het gebit (tandsteen, teruggetrokken tandvlees), maar er zijn ook fretten van nog geen jaar oud die hiervan al last hebben. De leeftijd bepalen aan de hand van bloedonderzoek is onmogelijk.
Bepaalde ziekten (zoals insulinomen) komen veelal alleen voor bij fretten die ouder zijn dan 3 jaar (sporadisch is deze ziekte geconstateerd in Amerika bij fretten jonger dan 3 jaar).
Wanneer een fret slaapt daalt zijn lichaamstemperatuur sterk en sommige fretten slapen zo vast dat zij nauwelijks wakker te krijgen zijn.
Huisvesting
Fretten kunnen zowel binnen als buitenshuis gehouden worden.
Bedenkt u zich dat een kooi of hok alleen bedoeld is voor de veiligheid van een fret. Fretten kunnen niet hele dagen in een hok doorbrengen en zeker niet alleen.
Elke kooi is in principe goed zolang de fret niet tussen de spijlen/tralies heen kan en zich nergens aan kan verwonden. Zet geen fretten op een rooster/nertsengaas dit is niet goed voor hun poten.
Zorgt u ervoor dat de kooi makkelijk is schoon te maken en dat er geen urine, ontlasting enz. in het materiaal van de kooi kan trekken.
Omdat fretten gevoelige luchtwegen hebben hoort u er voor te zorgen dat zij in een stofvrije en schone omgeving gehuisvest worden. Stro, hooi, zaagsel of stoffig grit hoort niet op de bodem van een kooi.
Er bestaat overigens ook schaafsel dat stofvrij geblazen is evenals hooi met een olie om de luchtwegen vrij te houden. Fretten die buitenshuis gehouden worden (zelfs op hooi) zullen doorgaans aanzienlijk minder last van gevoelige luchtwegen hebben.
Hoest uw fret veel binnenshuis? Probeer dan eens uit of dit niet over gaat wanneer u het buiten huisvest.
Huisvest fretten ook niet in stoffige, rokerige ruimten of in de buurt van vogels.
Fretten hebben voldoende aan een paar lappen (of hangmat) om in te liggen en een poepbak. Zij hebben geen probleem met een bodem die verder kaal is.
Vanwege hun goede gehoor horen fretten ook niet thuis in een lawaaiige omgeving. Het plaatsen van een frettenkooi voor een luidsprekerbox raden wij af. Spaar het gehoor en het humeur van uw fret. Een fret kan letterlijk dood neervallen bij een overdosis herrie.
De juiste voeding
De juiste voeding bestaat uit prooidieren.
Een gezond dier herkent u gelijk. Een goede voeding draagt bij tot een goede gezondheid.
Maar wat is de juiste voeding?
Wanneer u zich bedenkt dat een fret een roofdier is en dus een vleeseter dan kunt u het antwoord hierop zelf wel geven.
Roofdieren eten prooidieren (vlees) en zelfs elke dag muis en konijn zorgt er niet voor dat zij een gebrek krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. ¨Verandering van spijs doet eten¨, geldt alleen voor alleseters (de mens), maar niet voor roofdieren.
Fretten die prooidieren eten hebben minder last van kwalen, zijn gezonder, poepen minder, kampen niet met tandsteen en hebben bovenal wat te doen.
Hoge verbranding of overgewicht?
Marterachtigen hebben een langgerekt lijf, korte pootjes, zijn razendsnel en vaak zie je ze letterlijk voorbij flitsen.
Zo’n lang lijf verbrandt veel, dus in tegenstelling tot andere roofdieren moeten zij vaker op jacht.
Dit is dan ook weer de reden dat er gezegd wordt dat fretten continue over voer moeten kunnen beschikken.
De praktijk ziet er anders uit. De meeste fretten hoeven hun maaltijd niet bij elkaar te jagen, zij hoeven zich eigenlijk praktisch helemaal niet in te spannen. Overgewicht komt bij huisfretten inmiddels net zo vaak voor als bij een groot aantal honden en katten.
Het ideale gewicht
Je hebt dunne, gewone en dikke mensen en bij dieren is dat niet anders.
Jonge, zogende dieren en ¨pubers¨ hoeft u niet te laten vasten. Zij hebben ook een kwalitatief goede voeding nodig. Dit voorkomt kwalen en gebreken.
Op een leeftijd van ca 1-1,5 jaar heeft een fret zijn eigen gewicht, het baby spek is er dan vanaf.
Overigens wegen veel fretten tegen de winter zwaarder (er wordt een winter vetlaag aangelegd) in het voorjaar gaat dit er vanzelf weer af.
In de winter op dieet is dan ook overbodig.
Een dikke fret mag lekker in de hand zitten of ideaal zijn als schootverwarmer, gezond is het niet, zeker niet wanneer hij niet meer in staat is om normaal te lopen en/of spelen.
Lekker (volwaardig) eten?
Wat uw dier in uw ogen lekker lijkt te vinden, hoeft niet per definitie lekker te zijn.
Wanneer een dier veel van een bepaalde brok eet, kan dit ook betekenen dat hij extra moet eten om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.
Bij onvoldoende voedingsstoffen kunnen er allerlei kwalen ontstaan w.o. verlammingsverschijnselen.
Wanneer het voer hoogwaardiger is hoeft er niet non stop gegeten te worden en zult u zelfs de hoeveelheid eten in de hand moeten houden.
Er zijn namelijk wel degelijk fretten die blijven eten of zelfs eten uit verveling (zeker bij overgewicht als lopen/spelen hen zwaar valt.).
Drinkt uw dier veel? Dan kan de voeding wel eens veel te zout zijn!
Veel ontlasting in de bak? Ook dan kunt u de voeding beter aanpassen. Bij een optimale verbranding vindt u relatief weinig ontlasting en veel urine. Prooidieren worden beter verteerd dan brokken.
De hapklare brok
U gruwelt bij het idee van voeren van eendagskuikens, muizen, ratten enzovoorts?
Dan blijft er niets over dan het voeren van brokken.
Bedenkt u zich dat het feit dat er ¨frettenbrok¨ op de verpakking staat dit niet betekent dat dit goed is.
Tenslotte zijn ook niet alle honden- en kattenbrokken goed alleen maar omdat er hond of kat op staat.
De afgelopen jaren is de frettenbrok aardig gepromoot, inmiddels is er een kentering.
Waarom?
Het te veel aan koolhydraten (suikers) en dat is verre van gezond (niet voor de mens en ook niet voor het dier).
Voert u brokken dan zult u moeten uitzoeken wat er zoal inzit en waar uw dier het beste bij floreert.
Het beste is om een aantal brokken te mengen. Zo voorkomt u dat uw dier een tekort krijgt aan een bepaalde voedingsstof en creëert u een dier met een sterk maag- darmstelsel. Wel zo prettig mocht een brok eens niet verkrijgbaar zijn en u willen overschakelen, dan is er geen sprake van diaree.
Extraatjes
U snackt graag dus uw dier snackt mee? Het is niet de bedoeling maar wellicht onoverkomelijk als het gaat om een huisdier.
Een likje van een melkproduct of stukje kaas is geen probleem;
Een stukje komkommer of paprika kan in de smaak vallen maar een roofdier kan hiervan niet in leven blijven;
Een likje pindakaas, wat olie of schapenvet zorgt voor extra vet;
Een stukje vleeswaar, of gebakken of gebraden vlees kan
Kippenlevertjes, -hartjes, -maagjes, een kuikentje, ei enzovoort, maar.. Prooidieren blijven het beste.
Vitamine preparaten en meer
Uw dier is wat aan de magere kant? Kijkt u dan eerst eens of er een medische oorzaak is of dat u wel een volwaardige voeding geeft.
Normaal gesproken is het niet nodig om vitaminepasta’s e.d. te geven.
Een te veel aan vitamine is zelfs schadelijk.
Met diverse soorten papjes (duck soup) kunt u proberen uw fret te laten aansterken of op gewicht te krijgen.
Zo’n papje bestaat eigenlijk uit bom calorieën, een mix van verschillende voedingsmiddelen die veel vitaminen, mineralen of vet bevatten.
Er zijn verschillende recepten maar u kunt ze zelf samenstellen uit: feline instant concentration, blikvoer (feline A/D), of geweekte gemalen brokken, vitaminepasta, ei, slagroom, enzovoorts.
Moeilijke eter
Is uw dier een moeilijke (verwende) eter of kan hij het voer domweg niet wegkrijgen?
Haarballen (in de maag), verklevingen in maag- en/of darmstelsel, kanker, ontstoken kaken enzovoort kunnen hiervan de reden zijn.
Heeft u twijfels gaat u dan naar een dierenarts.
Dag of nacht dier?
Fretten zijn lichtgevoelig en dit betekent dat hun leefritme afhankelijk is van het licht (aantal zon-/lichtdagen in het jaar).
Ook zijn zij uitstekend in staat hun leefritme aan te passen bij de mens. Dit doen zij zelfs veel beter dan bijvoorbeeld de (goud) hamster.
Ook de cyclus (zoals loops worden) van fretten wordt beïnvloed door licht. Zet fretten dus niet langer in het licht dan bij huisvesting buiten het geval zou zijn.
Voor fretten met kanker zou weinig licht een positieve invloed kunnen hebben. Hiernaar wordt nog onderzoek gedaan, mede omdat het opvallend is dat kanker minder voor komt bij fretten die buitenshuis worden gehouden dan bij hun soortgenoten die binnenshuis zitten.
Fretten hebben 1-2 keer per dag 1-2 uur beweging buiten de kooi nodig en daarnaast voldoende aandacht.
Opvoeding
Valse fretten worden niet geboren hooguit gemaakt.
Wees consequent met opvoeden en stel regels. Wie iets eenmaal toestaat en hier veel later van baalt zal veel strenger en consequenter moeten optreden om het eenmaal toegestane weer af te leren.
Gun uw fret de tijd aan u te wennen sleep hem niet gelijk overal mee naar toe, de gewenningperiode is in doorsnee 2 tot 3 weken. Laat kleine (gillende/schrikachtige) kinderen niet slepen met een fret die nog moet wennen!
Zorg er voor dat hij voldoende kans krijgt om zijn energie kwijt te raken en zijn nieuwe thuis te leren kennen in eigen tempo.
Wilt u uw fret iets leren doe dit dan bijvoorkeur als hij uitgespeeld is.
Bent u boos op uw fret wees hier dan duidelijk in. Toon boosheid (een standje) op zo’n manier dat hij dit niet als een spelletje ziet.
Zindelijkheid
Fretten zijn van nature uit zindelijk, zij doen het altijd in een hoek.
Dus: doet een fret het niet in zijn bed? Doet hij het keurig in een (vaste) hoek? Dan is dit dier zindelijk. Dus ook als het niet de hoek is die u hiervoor uitgekozen heeft!
Het komt wel eens voor dat zij de bak niet met een andere fret willen delen of dat zij het liever in een andere hoek doen dan waar u de bak heeft neergezet.
Zorg er voor dat een fret op de bak is geweest én daadwerkelijk iets gedaan heeft voordat u hem vrij laat rondlopen! Maak de ruimte waarin een fret vrij rondloopt niet te groot.
Zet in alle hoeken een bak neer, of maak hier een voer of slaapplaats van. Zo leert u de fret waar hij wel of juist niet zijn behoefte kan doen.
Ruim missers gelijk op en leg ze in de bak. Maak de vloer schoon met Dettol of keukenazijn. Gebruik geen chloor, de lucht hiervan is te sterk voor fretten en nodigt ook vaak uit om juist daar de behoefte te gaan doen.
Hoewel men beweert dat pups vanaf een leeftijd van 3 weken oud van hun moeder leren dat zij op de bak moeten, blijkt dit in de praktijk niet waar te zijn. Ook pups van 3-4 weken oud zonder moeder verlaten het nest om hun behoefte te doen in een hoek of op de bak.
Spelen
Geen dier is zo snel tevreden als een fret want hij is met alles blij. Elke doos, zak, tas, ieder keukenkastje enzovoort wordt door hem uitgebreid onderzocht.
Er is speciaal speelgoed voor de fret maar u kunt ook eens in de winkel kijken naar speelgoed bedoeld voor hond of katj of mens (baby/peuter).
Let wel op dat het veilig is. Met veilig wordt in dit geval bedoeld: kijk uit dat er geen stukken loslaten die in het maag- darmstelsel kunnen komen. Zelfs na maanden kan dit nog zorgen voor verstopping. Verstoppingen in het darmkanaal zullen veelal operatief verwijderd moeten worden (met alle gevolgen van dien).
Iets kwijt? Wellicht heeft uw fret het ergens verstopt.
Oudere fretten (ouder dan 3 jaar) kunnen last krijgen van ingeslikt haar (tijdens de rui) en hierdoor gaan kokhalzen of overgeven.
Het regelmatig geven van een haarbalpasta voor katten is dan een probaat middel. Dit kunt u ook aan fretten geven die iets hebben ingeslikt zoals rubber, stukken stof, delen van een knuffel enz. Het is dan ook verstandig om dit ook aan pups te geven tijdens de wisselperiode en altijd een tube bij de hand te hebben.
Op vakantie?
Een fret kunt u makkelijk meenemen. Is dit onmogelijk dan kunt u hem wellicht tijdens de vakantie in een speciale frettenopvang kwijt. Daar kan hij zich vermaken met andere fretten en zo blijft uw fret sociaal.
Uw fret op straat zetten tijdens de vakantie is uit den boze. Een fret overleeft niet in het wild, zijn instinct is er door de mens eeuwen terug al uitgefokt.
Fretten blijven daardoor levenslang afhankelijk van mensen.
Vakantie opvang van een fret kost gemiddeld Euro 2,50 per dag. Dit is veelal inclusief huisvesting, voeding, standaard verzorging e.d.
Wellicht is vakantieopvang ook iets voor u? Mocht dit het geval zijn dan kunt u zich bij ons melden. Met af en toe een andere fret in huis of uw fret uit logeren blijft uw dier sociaal! En wie weet houdt u er ook leuke contacten aan over.
Geslachtsrijp & castratie
Ook dieren puberen, pubergedrag is normaal en heeft niets te maken met ¨last hebben van de hormoontjes¨.
Een dier om deze reden vroegtijdig castreren (iets wat veelal buiten het seizoen om gebeurt) slaat kant nog wal. Tenslotte puberen ook mensen (en spelen zij doktertje) en worden zij dan ook niet massaal gecastreerd.
Een mannetje (ram) waarmee niet gefokt wordt, kan gecastreerd worden. Bij een aantal zal de geur hierdoor aanzienlijk minder worden (deze geur komt o.a. door urineverlies en het vetter worden van de vacht) en zij kunnen ook (als zij dit al zijn want dit geldt beslist niet voor alle rammen) minder agressief worden of sleepgedrag vertonen.
Bij de ram moeten de balletjes ingedaald zijn om ermee te kunnen fokken.
Na het seizoen trekken deze weer weg (de buik in).
Het is absoluut niet waar dat een ongecastreerde ram gedoemd is tot een eenzaam leven en niet samen zou kunnen met andere fretten of dat hij niet ¨met goed fatsoen¨ in huis gehouden kan worden.
Besluit u een ram te laten castreren dan kunt u dit het beste in het voorjaar volgend op zijn geboorte wanneer zijn ballen weer zijn ingedaald en hij volgroeid is.
Het vrouwtje (moertje) waarmee niet gefokt wordt, moet gecastreerd worden (dit heet zo omdat de baarmoeder en eierstokken verwijderd moeten worden). Gebeurt dit niet dan is zij gedurende het hele paarseizoen (ca. maart t/m augustus soms begint dit ook al eerder) loops. Van het hoge oestrogeen gehalte wordt zij ziek (mager, kaal) kan zij een baarmoederontsteking of beenmergdepressie krijgen en uiteindelijk sterven. Bij een loops vrouwtje is de vulva gezwollen en duidelijk zichtbaar. Deze heeft dan de grootte van een koffieboon. Het moertje wordt voor de eerste keer loops in het voorjaar volgend op haar geboorte dit is dan ook het moment om haar te laten castreren.
Bijten
Fretten-pups spelen met hun tandjes net als honden, katten en sommige baby’s.
Als fretten samen spelen dan leren zij ook van elkaar wanneer zij hun tandjes te hard gebruiken.
Dat moeten zij ook van u leren.
Een fret kan niet weten dat uw huid veel dunner is dan die van zijn mede fret.
Houdt u er helemaal niet van dat uw fret zijn tandjes gebruikt? Leer dit dan af.
Een fret kan heel goed het onderscheid maken tussen het wel of niet mogen spelen met zijn tandjes bij u en uw partner of bijvoorbeeld een mede fret. Let er op dat pups geen stukken uit de lappen inslikken, een wishbone (speelbot), maar vooral veel met hen spelen totdat zij door de bijtperiode heen zijn, helpt de pijn van het wisselen verzachten.