Hieronder staan een aantal ziekten beschreven die een chinchilla kan hebben. Het zijn de meest voorkomende. Je kan namelijk wel alles beschrijven, maar dan hebben we wel erg veel ruimte nodig. Voor andere ziektebeelden zoals tandproblemen of botbreuken verwijs ik u toch naar de dierenarts. Of naar de website “Chinchilla Passion”.
Ongedierte bij de chinchilla
Over dit onderwerp kunnen we erg kort zijn. Door de dichte vacht van een chinchilla kan er eigenlijk totaal geen ongedierte op een chinchilla zitten. Het enige waar een chinchilla wel wat vatbaar voor is, is de oormijt. Oormijt of ook wel oorschurft genoemd is bij chinchilla’s erg besmettelijk, ook voor de eventuele andere huisdieren die u heeft. Het kan overgesprongen zijn van de hond naar de chinchilla. Of de kat heeft het van de chinchilla gekregen. Het beste is om de alle dieren goed in de gaten te houden en preventief gaan bestrijden tegen de oormijt. Een chinchilla of een ander dier wat besmet is met oormijt zal met zijn hoofd scheef zitten naar de kant waar hij het meeste last van heeft. Ze zullen krabben aan de oren en schudden veel met de kop. U zult van de dierenarts waarschijnlijk een milde oorcleaner voor katten meekrijgen. Mocht dit nou niet helpen ga dan terug naar de dierenarts. U zult dan waarschijnlijk iets sterkers meekrijgen.
Diarree bij de chinchilla
De meest voorkomende kwaal bij chinchilla’s is diarree. Hoe een chinchilla aan diarree kan komen is heel verschillend. Het kan ontstaan door het geven van te veel groeten en fruit, verkeerd voer of het plotseling overstappen op een geheel ander soort voer. Ook vochtig of geschimmeld hooi kan bij chinchilla’s diarree veroorzaken. Of als de waterflesjes vervuild zijn. Het geven van te veel snoepgoed kan zowel diarree als verstoppingen veroorzaken dus wees hier heel voorzichtig mee. En bij jonge chinchilla’s kan het zich te vol proppen ook diarree veroorzaken.
Als een chinchilla eenmaal diarree heeft kunt u dit op een aantal manieren proberen te stoppen. Geef de chinchilla als eerste geen extraatjes meer. Alleen nog maar hooi en pellets. Zorg dat het hooi niet vochtig of vervuild kan worden. Ga hier net zolang mee door totdat de diarree gestopt is. Mocht het nou langer dan een week duren meng dan wat appelazijn door het drinkwater heen. Doe dit in de verhouding: 1 deel appelazijn op 9 á 10 delen water. Ook kan hiervoor Roosvicee-stop voor gebruikt worden. Dit product kunt u meestal vinden bij de babyvoeding in een supermarkt. Nog iets wat wonderen kan doen is Norit door het water mengen. Als je iets uitprobeert om diaree tegen te gaan doe dit dan niet langer dan een week en kijk dan of het aanslaat of al is aangeslagen. Is dit niet het geval wacht dan even met het geven van het volgende middeltje anders kan de chinchilla nog meer problemen krijgen van z’n darmen door de vele middeltjes die gegeven worden.
Bij ernstigere situaties moet u altijd even de dierenarts raadplegen. Waarschijnlijk zult u dan Karlbadzout meekrijgen. Dit zorgt ervoor dat de darmen gereinigd en geleegd worden en voor een vernieuwde opbouw van de flora en fauna in de darmen van een chinchilla. Voeg van het Karlbadzout 6,5 mg aan 1 liter water toe. De fles water is langer houdbaar en u kunt dus met deze fles uw drinkflesje gewoon bijvullen. Is de chinchilla ernstig ziek dan moet er een sterkere oplossing rechtstreeks in het bekje van de chinchilla gespoten worden met een pipetje. Diarree moet binnen enkele dagen over zijn.
Bij zeer ernstige diarree of als de diarree niet uit zichzelf over gaat. Raadpleeg dan uw dierenarts. Hij of zij zal over nog meer middelen beschikken om te zorgen dat het probleem uiteindelijk verholpen wordt.
Verstopping bij de chinchilla
Een verstopping wordt veroorzaakt door stress (bijvoorbeeld na een verhuizing, lang transport of verandering van leefomgeving), verandering van voeding, overvoeding of teveel “snoepgoed”. Ook kunnen verveling, eenzaamheid en een gebrek aan beweging een verstopping veroorzaken.
De laatste 3 oorzaken kunnen eenvoudig verholpen worden. Bij eenzaamheid geef je de chinchilla een partner (klinkt makkelijker dan het soms kan zijn). Bij verveling en een gebrek aan beweging geef je de chinchilla een groot hok met veel klim- en knaagmogelijkheden. Als u de ruimte ervoor hebt kunt u ze ook 1 keer per dag eens rond laten lopen in de kamer. Let op wel onder toezicht, want ze knagen overal aan. Ook bij zwangerschap kan een verstopping optreden, maar dit is meestal na de geboorte verdwenen. Zo niet raadpleeg dan uw dierenarts. U kunt voor een verstopping ook Karlsbadzout gebruiken. Het komt misschien raar over dat dit zowel bij diarree als een verstopping gebruikt kan worden, maar zoals u hebt kunnen lezen helpt Karlsbadzout juist om de darmen op gang te helpen. Wacht bij een verstopping niet te lang om er mee naar een dierenarts te gaan, want als de darmen eenmaal stil liggen kan de dood van uw chinchilla zeer snel volgen.
Schimmel bij de chinchilla
Schimmel begint meestal in een hete, vochtige en broeierige omgeving. Soms ontwikkeld het zich in hooi of op een niet goed genezen beschadiging van de huid. Schimmel is op zich moeilijk te herkennen, maar het begint als kleine ronde schilferige plekjes op de oren. Als het de kans krijgt is het later ook zichtbaar op voetzolen en rond de neus en ogen. Nog later zal de vacht roos vertonen en zullen de ogen gaan tranen.
Een andere schimmel zorgt voor pelsbreuk. Het maakt de haren dun en ruig en zorgt ervoor dat de snorharen splijten en breken aan 1 of beide zijden van de kop. Verwar het niet met het knabbelen aan de snorharen uit verliefdheid. Verder lijkt het bij deze schimmelsoort of er happen uit de vacht verdwijnen.
Er zijn veel soorten schimmelsoorten, maar deze zijn allemaal prima te bestrijden met speciaal schimmelpoeder. Dit is verkrijgbaar bij chinchillafarms of bij de VEZ, bevindt zich in het EHBO-pakket. Mocht het nou erg lang duren met het schimmelpoeder voordat de schimmel weg is of vermindert. Vraag dan bij uw dierenarts naar Clindacutin. Deze zalf moet je dun smeren op de kale plekken waar de schimmel zit en u zult na een paar dagen al verbetering zien. Gebruik deze zalf alleen bij hardnekkige gevallen. Voor de rest gebruikt u gewoon het schimmelpoeder. Als u de zalf gebruikt geef dan voorlopig even geen zandbadje meer. Het zand zal aan de zalf plakken en dat is niet de bedoeling. Mocht het ergste van de schimmel weg zijn dan stapt u gewoon weer over op het schimmelpoeder.