Degoe

De degoe – ook wel degu – genoemd is een relatief onbekende knager. Het diertje wordt vaak verward met een gerbil (ook wel foutief woestijnrat genoemd). De degoe komt uit het Andesgebergte in Chili net als de Chinchilla en de cavia. Het diertje wordt onderverdeeld bij de struikratten, en leeft in een droge omgeving. Omdat daar veel roofdieren zitten wordt het diertje in de natuur nauwelijks ouder dan een jaar, terwijl het diertje in gevangenschap wel 8 jaar oud kan worden. (natuurlijk bij een goede verzorging)

De degoe is nog geen gedomesticeerd dier (domesticeren-huisdierwording) en heeft waarschijnlijk om die reden nog betrekkelijk weinig last van ziektes. De degoe heeft wel grote kans om suikerziekte te krijgen en daarom mag de degoe géén vet of zoet voedsel krijgen. De degoe gedijd het best op een karig menu zonder zonnebloempitten ed. De degoe mag dus absoluut geen hamster of knaagdiervoer hebben. Er is speciaal degoevoer beschikbaar (vitakraft) maar dit is helaas bijna nergens verkrijgbaar. Een goed (volledig!) caviavoer volstaat dan het beste. Dieren die te vet voedsel krijgen of voedsel met suiker krijgen suikerziekte die tot staar en zelfs tot blindheid kan leiden. Verder mag de degoe niet teveel groentes hebben omdat deze diarree veroorzaken. Als lekkernijtjes kun je degoes johannesbrood geven, stukjes knackerbrod of een gedroogde boterham. De snoepjes die je in de dierenwinkel kunt kopen bevatten vrijwel allemaal suiker en daarom zijn deze niet geschikt. Verder moet een degoe altijd hooi tot beschikking hebben omdat deze zorgt voor ruwvezel wat zorgt voor een goede spijsvertering en het slijten van de tandjes. Let op: Knaagstenen en likstenen zijn voor geen één knaagdier goed omdat deze blaasstenen kunnen veroorzaken. De tanden slijten niet van een knaagsteen maar van hooi (voor meer info zie http://www.konijnen.nl/zijsprong/knaagstenen.htm) Er worden vaak vergissingen gemaakt door verontrustende eigenaren over de oranje tanden. Dit is echter normaal. Het is een teken dat ze gezond zijn. De oranje kleur wordt veroorzaakt door de stof chlorofyl, die aanwezig is in groenvoer en goede voeding. Chlorofyl gaat een reactie aan met de enzymen in het lichaam. De reactie produceert dus de oranje organische stof. Het speeksel maakt de tanden dus oranje.

Een degoe is een leuk en nieuwsgierig diertje. Als het al vroeg in contact is geweest met mensen laat het diertje zich gemakkelijk vasthouden. Toch is het diertje absoluut geen knuffeldiertje want het zit geen moment stil. Daarom mag de degoe nooit vergeleken worden met een cavia of hamster! Het is meer een kijk dan een knuffeldiertje. De degoe is uiterst sociaal en mag nooit of te nimmer alleen gehouden worden! Het diertje moet minstens met één enkele soortgenoot gehouden worden. Dieren uit hetzelfde nest gaat vrijwel altijd uitstekend zowel twee mannetjes als twee vrouwtjes. Natuurlijk mag je geen vrouwtje en mannetje uit hetzelfde nest bij elkaar houden omdat dit zal leiden tot inteelt. Je kunt ook twee vrouwtjes uit een verschillend nest combineren maar dit moet dan wel op een jonge leeftijd gebeuren. Twee mannetjes kunnen alleen samen gehouden worden als ze niet in contact komen met vrouwtjes omdat anders hun territoriumdrift naar boven komt. Sterft een van je degoes vroegtijdig dan is het toch verstandig er een degoe bij te zetten. Laat ze kennismaken op neutraal terrein en zet je nieuwe degoe dus niet zomaar in de kooi van je oude degoe.

Je kunt gemakkelijk met degoes fokken maar zorg dat je eerst goede adressen hebt. Bedenkt van te voren ook dat het een nest van 7 jongen kan bedragen. Fok alleen met gezonde diertjes en niet met dieren uit hetzelfde nest. Wanneer je de tijd rijpt acht voor een nestje, moet je het mannetje en het vrouwtje bij elkaar brengen. Dit wordt ook wel koppelen genoemd. De kooi moet je voorzien van voldoende schuilmogelijkheden, want het gaat niet altijd goed. Zet het vrouwtje altijd in de kooi van het mannetje en NOOIT andersom! De jongen zijn bij de geboorte al helemaal ‘af’ net als een cavia. Na 7 weken kunt u ze van de moeder scheiden.

Een degoe stelt niet veel eisen aan zijn huisvesting maar er zijn toch een aantal punten waaraan een verblijf moet voldoen. Het verblijf moet groot zijn. Persoonlijk vind ik de mini-volieres het beste omdat ze groot zijn en ze er goed in kunnen klimmen. Glazen aquaria met een uitbouw van gaas ik ook geschikt zolang je er maar klimmogelijkheden inzet. Verder zijn speeltjes ook aan te raden zoals een hangmat. Een loopradje vind een degoe ook geweldig hoewel de meningen hierover verdeeld zijn. Sommige beweren dat het voor dieren een verslaving wordt. Je kunt dit oplossen door het radje maar af en toe aan te bieden. Een bakje met chinchillazand is belangrijk voor de huidverzorging. Omdat dit zand duur is kun je ook om de dag het bakje er in zetten. Als bodembedekking kun je zowel zaagsel als beukensnippers gebruiken. Koop wel zaagsel van een goede kwaliteit aangezien stoffig zaagsel kan leiden tot problemen aan de luchtwegen.

Tot slot raad ik aan om uw degoes bij een particulier te halen. Zij hebben zich vaak meer in de degoe verdiept en zij kunnen u goede informatie geven. Vaak zijn diertjes al vastgehouden en daardoor gemakkelijker tam te maken. Koop alleen gezonde dieren die uit een schoon verblijf komen. Koop geen degoe die er slecht bijzit omdat je zo de handel in stand houdt. Het maakt zulke mensen immers niet uit waarom je een degoe koopt als je maar koopt. Indien men stopt met het kopen van dieren bij zulke mensen, zal het fokken ook stoppen.

Voeding