Kanarie

Aanschaf van een kanarie voor in huis

Regelmatig komen er vragen binnen over waar moet ik nu opletten als je een kanarie gaat kopen, ofwel als ik met kanarie vogels wil gaan beginnen te kweken. Er zijn verschillende manieren om vogel te houden. Als men een kanarievogel(s) of vogels wil houden kan dit op enkele manieren en die zijn wel totaal verschillend maar vragen eveneens om verzorging en inzet en overgaven van zijn of haar baasje. De volgende manieren voor het houden van kanarievogels zijn:

Alleen een vogel voor in de huiskamer .
Alleen enkele vogels om mee te kweken meer niet.
Alleen enkele vogels om in de volielere te plaatsen.
Ik wil tentoonstellings vogels, en wil tentoonstellingen gaan spelen.

Maar welke manier je ook kiest de vogel die je aankoopt moet gezond zijn, en je wilt er nog jaren plezier van hebben en het liefst zonder problemen. Hier onder geef ik een aantal punten waar je op moet letten bij aankoop van een vogel.

  1. Koop je vogel na de rui periode omstreeks augustus.
  2. Koop altijd een jonge vogel ( kun je zien op de ring )
  3. De vogel moet helder uit zijn ogen kijken . ( Geen tranende ogen laten zien)
  4. De vogel moet rustig ademen, Geen krakend en piepend geluid maken
  5. De vogel mag niet ademen en dan op en neer wippen met de staart.
  6. Er mogen geen uitwerpselen zitten aan het uiteinde van de stuit bevedering.
  7. Als je de vogel op de buik opblaast mag dit niet rood of blauw of mager zijn.
  8. Als je de vogel opblaast moet deze een baby huid kleur laten zien.
  9. De vogel moet een gladde glanzende bevedering laten zien.
  10. Let op als er geen vedermijt en of luis aanwezig is.

De aankoop van een kanarie is zoals eerder vermeld het beste in de maanden augustus september, koop altijd een jonge vogel, en koop deze bij een kweker bij u in de omgeving, dat is de beste methode .Uiteraard zijn er ook vogel en dieren zaken die deze vogels aanbieden het is aan u de keuze maar controleer wel de boven vermelde 10 punten, of neem een wat ervaren kweker mee om met u de keuze te maken. Weet wel als je een rode vogel koopt dat deze na een jaar weer zijn kleur zal verliezen mits dat je deze weer opvoert.

Geef je vogel een goede zaadmengeling, en af en toe wat eivoer 2 a 3 maal per week, dit kan je zelf ook maken doe een gekookt ei (8 min) fijn malen onder 3 beschuiten en dit kan je dan geven aan je vogels bewaren in de koelkast. Ik wil je waarschuwen voor een teveel aan groenvoer, dit werkt darmstoornissen in de hand beter is dit niet te geven, en af en toe een stukje appel en of appelsien zoveel wat op een uurtje op is .Dit is meer dan voldoende .Verder zou ik je willen adviseren mijn artikel ook eens te lezen over een vogel in huis houden maar hoe, als je deze zaken in het oog houd dan zul je vele jaren plezier hebben van je kanarievogels, en misschien wordt je nog een echte kanarie kweker . Want als je die weg inslaat en je wilt selectief en op kleur gaan kweken dan komen er bij de bovenvermelde punten nog veel zaken zoals de standaard erfelijkheid enz bij .Maar ook daarover staan diverse artikelen op mijn site http://www.users.skynet.be/woutvgils/ Succes met de vogels Wout van Gils .

KANARIE,S HOUDEN (WAT IS allemaal MOGELIJK)

Als men vogels gaat houden kan dat op verschillende manieren, in een gezelschapvoilere en of en een binnen verblijf in een kleine kamervolière, in kweekkooien op diverse plaatsen zijn vogels te houden en te verzorgen. Ook de doelstellingen zijn per onderkomen anders. Dit geld in mindere maten voor het verzorgen voer, bodem bedekkers vitaminen en of medicamenten Maar verschillen zijn er altijd ik wil in dit artikel een aantal systemen in het kort onder uw aandacht brengen om zo het verschil aan te geven. U zult dan zelf tot de ontdekking komen waar de verschillen groot of wel klein zo niet gelijk zijn.

1 – GEZELSCHAPS VOLIÈRE.
Meestal worden hierbij een aantal koppels van verschillende soorten in een volière (vlucht)gehouden. Dit kan zowel met een binnenhok wel of niet verwarmd, of voorzien van een buitenhok. Vele vogelsoorten zullen hier nooit of zelden tot broeden overgaan. Om de eenvoudige reden, dat indien men meerdere kop¬pels in een ruimte samenbrengt er een gevecht komt om het territorium. Weer andere soorten moeten met grote aantallen samen gebracht worden voordat ze aan voortplanting gaan denken. Deze vogels soorten gedragen zich in groep altijd monogaam. Maar meestal treft men in zo’n volière van aller lei soorten vogels aan. Meestal is dit een liefhebber die niet aan tentoonstellingen mee doet maar alles meer ziet als gezelschap volière. In de meeste gevallen is zo’n volière voor de kweek nooit goed, want er zal wel gepaard genesteld en gelegd worden. Maar door de grote variëteit onder de diverse soorten wordt er onderling gevochten nesten afgebroken eieren stuk gepikt kortom er heerst in deze periode grote onrust in de volières. Ook komen er in dit soort volières erg veel ziekten voor dit komt door het grote verschil van voeders, soorten bodem bedek¬king en ontlasting van eigen vogels en of van vogels uit de natuur. Verder is de muggenbeten ook schering en inslag. Door de grote ruimte worden de vogels minder individueel gecontroleerd en het gaat pas opvallen als de vogel ergens verroken in een hoekje ziet. En meestal is het te laat, de vogel is al ernstig ziek en zo goed als verloren. Maar indien u in dit soort volières toch nog goed in overleg te werk gaat en de soorten redelijk goed op elkaar afstemt is een gezelschaps volière er mooi.

2 – KLEINE VLUCHTEN ( 1 Mrt * 1 Mrt)
Dit systeem wordt ook regelmatig toegepast zeker in de kanarie kweek wordt dit wel eens toegepast. Vele vogelsoorten zijn voor zo’n ruimte niet geschikt, om de eenvoudige reden dat de meeste vogels erg sterk monogaam zijn. Tropische vogels die worden geïmporteerd worden vaal met meerder in kleinere ruimte geplaatst, vooral als men het ver¬schil tussen mannen en popjes wil vast stellen. Vooral de mannen zullen zich op een bepaalde periode veel agressiever gaan gedragen als normaal. En zo komt men dikwijls eerder achter hun geslacht.

De kleine vluchten worden meestal gebruikt voor het tijdelijk los laten vliegen van TT vogels in het TT seizoen. Het meest worden deze vluchten gebruikt bij vogels die poly¬gaam zijn. In een dergelijk geval plaatst men een man met drie poppen in deze ruimte(vlucht).Men zorgt verder voor goede bodem bedekking en alles wat de vogels nodig hebben. Het enige wat je hier niet moet vergeten is dat men altijd het dubbele van de nestbakken er in hangt anders komen er zeker problemen van. Meestal zal de man toch een popje kiezen waarmee hij samen het nest bouwt broedt en de jongen verzorgt .Met de andere poppen zal hij na de paring een vluchtig contact hebben. Deze poppen moeten meestal zelf voor hun jongen zorgen, soms zal de man nog wat mee voeren bij de jongen maar reken er niet te veel op. Bij dit soort kweeksystemen komen regelmatig gevechten en onregelmatigheden voorvlak willen twee poppen het zelfde nest gebruiken en breken elkaars nest af. Doordat ook niet altijd de poppen gelijktijdig hun eieren leggen, kunnen in zo’n vlucht oudere jongen aanwezig zijn. Die op hun oorspronkelijk nest gaan slapen, dat met hun ontlasting vervuilen en of andere eieren beschadigen enz. Maar de kweek op deze manier is met wat aandacht goed uit te voeren.

3 – WISSELBROED…:
Dit systeem wordt erg veel toegepast bij kwekers die zich richten op maar enkele soorten vogels, meestal zijn dat gedomesticeerde vogelsoorten. Bij de kanarie kweek wordt een man gepaard aan een 3 tal poppen die elk een aparte kweekkooi hebben de man verhuisd regelma¬tig van de ene pop naar de nadere en wordt als de pop het tweede eitje heeft gelegd bij de pop weggelaten. Dit heeft het voordeel dat men minder vogels (mannen ) nodig heften men eenvoudiger een stam kan opbouwen en registeren. Het nadeel is als je moet gaan werken zoals de meeste mensen dat het moeilijk wordt om op de gepaste tijden de mannen over te zetten, je moet blijven opletten. Maar het kweeksysteem kan perfect werken met minder vogels veel vogels kweken zeker ook als men aan specialisme wil doen.

4 – PAARSGEWIJS BROEDEN..:
Dit is wel de meest voorkomende en hygiënische methode bij onze kanarie kwekers en ook bij vele andere soorten. De broedkooien uitgevoerd in hokjes 454545 cm en of naar gelang de vogelsoort, dit voorzien voor een voorfront met een uitneembaar zand lade en zitstokjes. Men kan deze hokjes goed dicht maken en opstellen, goed ontsmetten en bestrijden tegen ongedierte kortom alles is in zo’n kweekhok goed mogelijk. Deze kweek is zoals ik al eerder schreef het meest voorkomend systeem. Vooral voor vogels waarvan men een bewuste keuze heeft gemaakt van de ouders dit vooral op de gewenste erfelijke factoren in het nageslacht zeer goed kent en wil vastleggen en gaan gebruiken in zijn gehele stamkweek.

Het enige kleine nadeel is dat men over meer vogels moet beschikken, maar dat men minder tijd heeft, is dit een goede en prachtige mooie overzichtelijke methode. Men ziet ze overal bij de parkieten kwekers, Europese vogels enz. enz. Alleen worden de kweekhokjes vervangen door groter ruimten aangepast aan de vogelsoorten.

5 – DE HYGIËNE BIJ ONZE VOGELS.
Hierover is heel veel te schrijven maar dat was ik in dit artikel niet van plan wel wil ik dit aan halen dat dit een groot onderdeel is van het vogelverblijf en van de vogels dat nooit ofte nimmer over het hoofd mag gezien worden. Tot de hygiëne dragen alle onderdelen bij waarvan een vogelverblijf in welke vorm en materialen ook is gemaakt. Zeker de manier hoe het vogelverblijf kan worden schoongemaakt en onderhouden worden. Ook hoe een vogel verblijf verontreinigd kan worden van buitenaf is erg belangrijk en er zal bij de bouw ook altijd rekening mee gehouden moeten worden.

6 – WANDEN EN ONDER KOMEN VAN EEN VOGELVERBLIJF.
Houten wanden schotjes slaaphokjes en of kweekbakken die gemaakt zijn van minder duurzame houtsoorten zijn over het algemeen moeilijk zuiver te houden. Deze zitten dikwijls vol scheurtjes en of barsten zeker als ze meerdere keren nat en droog geweest zijn. Vooral hardboord en spaanplaat zijn uit den boze. Kortom gebruik als je budget het toelaat altijd duurzame materialen om je vogelverblijf en of kweekhokken te maken. Hoe minder kieren en barsten en hoe harder het materiaal des te minder kans is er dat er luizen en of ander ongedierte hier een verblijfplaats van gaat maken. Ook moet men zorgen dat het materiaal goed afwasbaar is en of goed te verven met BV latex. Men moet ook opletten dat er voldoende ventilatie in de kweekruimte kan komenden ook rekening houden met de licht en zon inval. De geplastificeerde kooien en of bouwpakketten zijn zeker niet hygiënischer dan een goede houtsoort maar zij over het algemeen iets makkelijker te onderhouden maar ook hier is de hygiëne van de liefhebber belangrijk. De bestaande volières en of kweekbakken die gemaakt zijn van een goede houtsoort zou ik aanraden hun hokken te behandelen met een twee compenenten verf die tegenwoordig in de handel is. Deze is bijzonder resident tegenlichtinval-chemicalien-ontlasting invloeden van buitenaf enz. .Het is een iets dure verf maar op termijn is deze even duur maar wel betegelt wel alvorens te verven de naden eerst nog eens goed af te kitten. Daardoor verminder je de kans dat ongedierte zich daar zal gaan ophouden.

7 – DE ZITSTOKKEN IN HET VOGELVERBLIJF..:
Ook deze kunnen mist niet goed gemaakt en of gemonteerd een bron van verontreinigingen en besmettingen zijn en zodoende aanleiding geven tot vele problemen. Het zijn meestal de zitstokken die de overdrager zijn van ziektes in het vogelverblijf. De vogels wrijven immers erg veel met hun snavel langs deze stokjes en zodoende is het overdragen van ziekte groter, zeker als men de stokjes moeilijk of niet kan zuiver houden. Zitstokjes dienen van een hardhout soort gemaakt te zijn en de vogel moet de stok net niet kunnen omklemmen. Dit heeft ook het voordeel dat de vogels hun teennagels redelijk op een normale manier kunnen afslijten. Zijn de zitstokken te dik of te dun geeft de vogel aanleiding een slechte houding aan te leren en ook de kans op onbevruchte eieren is ook erg groot. Over de zitstokjes in het algemeen heb ik al eens een artikel geschreven ik denk dat het raadzaam is bij het maken en of veranderen van je vogel en of kweekhok dit nog eens door te lezen.

8 – DRINKWATER BIJ ONS VOGELVERBLIJF.
Drinkwater dient te allen tijde beschikbaar te zijn. Het moet bovendien altijd schoon en fris zijn. Vooral bij onze kanaries en zeker ook de tropen is het fataal als deze langer dan 12 a 16 uur zonder drinkwater komen te zitten. Kanaries dit is geweten drinken erg veel en regelmatig ongeveer 5 Ml per vogel van 20 gram. Drinkwater geven in een open bak is echter nooit aan te raden, dit water is meestal door het baden ontlastingen en andere binnen enkele uren bedorven en wordt een voedingsbodem voor alle soorten bacteriën. Zeker als men die ook nog eens plaatst onder een zitstok. De meest gebruikte drinkfonteintjes zijn het meest gebruikt en over het algemeen erg zuiver, echter je hebt vogels die toch nog van alles in het tuitje dragen met toch weer kan op verontreinigd drinkwater. De laatste jaren wordt er steeds meer over gegaan op de drinkflesjes die men al bij het kleinvee dieren gebruikte namelijk het flesje met het kogeltje dit is wel de zuiverste manier van water geven. Maar voor iedereen moet duidelijk zijn dat hier grote aandacht aan besteed moet worden.

9 – BADWATER..:
Evenals drinkwater is badwater erg belangrijk voor onze vogels zowel voor de hygiëne als wel voor de vochtregeling bij BV het broeden. Belangrijk is als men badwater geeft zeker 2 a 3 maal per week(met vorst niet natuurlijk)dit weer weghaalt na 1 a 2 uren. Let wel geef laat in de avond of in de winter ook geen badwater. Geef de vogels ruim de tijd om op te drogen na het baden. Als men medicatie geeft in het drinkwater dient men nog meer aandacht te schenken aan het zuiver maken van de flesjes maar ik denk dat jullie dit wel weten zoals al de rest in dit artikel of niet soms.

10 – DE VOEDERBAKJES…(ZAADBAKJES)
De grootte plaats en de vorm van de voerbakjes zal uiteraard af hangen van het soort vogelverblijf en of kweekhok methode. Grote bakken en of schalen staan meestal in grote volières. Deze bakken zullen meestal erg vervuild raken door de omgeving Het zal pas ernstige vormen gaan aannemen als de liefhebber de bakken niet regelmatig zuiver maakt maar nog erger als het restzaad verzameld en de lege pelletjes wegblaast en de rest van de oude voer terug gaat opvoeren. Hier kun je wachten op de problemen niet alleen als je dit doet in een buitenvolière ook als je dit doet in je kweek hokjes en of ander hokken. Het beste is de vogels voer te geven zoveel dat ze in een dag opnemen. Zodoende krijgen ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, en je voorkomt dat de vogels er alleen het lekkerste er uit halen de voeding voor de vogel te eenzijdig wordt en zodoende zwak en of ziek wordt. Maak de bakjes regelmatig leeg en zuiver en voorkom schimmelvorming die eerder ontstaat als dat je zult voor mogelijk houden. De beste plaats voor onze voederbak is nog aan de buitenzijde van de volières en of kweekhokjes. Worden de voerbakjes toch in de ruimte gezet zorg dan voor een afdak er boven zodat er zeker geen ontlasting en of regen het voer kan vervuilen.

11 – KIEMZAADBAKJES..:
Dit komt me nu net te boven en daarom schrijf ik hier ook maar een stukje over. Hiervoor geld een nog sterkere mate dat een goede hygiëne in acht genomen moet worden. Goede gezonde kiemzaden zijn eiwitrijk (18-21 %)Zij worden meestal met vocht(water)gemengd, het geen optimale mogelijkheden biedt voor bacteriën en schimmel om zich te ontwikkel. Het dagelijks goed uitwassen en spoelen van deze bakjes is zeer aan te bevelen en dit met kokend water goed naspoelen en laten drogen alvorens opnieuw kiemzaad gaat aanmaken.

12 – DE BODEM BEDEKKING..:
Dit is ook een niet te onderschatten belangrijk iets in de vogelkweek, hier zal zich alles gaan verzamelen en een begin ontstaan van allerlei ziekten en symptomen in onze vogelsport. Kwekers die hier zeer steng op zijn zullen gespaard blijven van ziekten en andere zaken. Jammer genoeg beseft dit niet iedereen. Maar uit onderzoeken is gebleken dat dat in kweekhokjes waar dagelijks de bodem bedekking werd gezuiverd en vernieuwd, Het aantal bacteriën in het vers geproduceerde ontlasting heel sterk afneemt. Totdat er een toestand is bereikt waarbij de aerobekiemen vrijwel uit de ontlasting zijn verdwenen. Zoals ik heb kunnen lezen uit een onderzoek. Bij gezonde passeriformen en psittaciformen zullen bij een goede bodemhygiëne, schoon drinkwater en voer geen aërobe kiemen uit de facies geïsoleerd kunnen worden. De aanwezigheid van Entoro bacteriacea (coccidiose)duidt altijd op een zeer slechte hygiëne in ons vogelverblijf. Misschien klinkt het moeilijk maar een gewaarschuwde kweker telt voor twee. Indien er sprake is van een bacterieel infectie COCCIDIOSE Dan is het raadzaam te beginnen met je aandacht te vestigen op de bodem bedekking vooral eer je de vogel en of voer de schuld gaar geven. Dit kan door dagelijks de bodembedekking te vervangen, en of de vogels op kranten of draadbodem te zetten. Fijn zilverzand en of rivierzand zijn niet slecht maar dit kan relatief weinig VOCHT opnemen wat dat weer het kiemen van bacteriën kan bevorderen.

Men kan dit goed oplossen om hier tussen 50 % kattenbakvulling tussen te mengen. Ofwel men gaat volledig over op deze vulling maar let dan wel op dat je altijd een bakje met schelpengrit en maagkiezel ter beschikking hebt staan. Als men dan een goed droog hok heft is het vervangen na ongeveer 14 dagen voldoende u zult dit zelf het beste kunnen waarnemen. Buitenvoliere,s zijn veel moeilijker te onderhouden, en hier is grote aandacht vereist zeker als men een zandbodem heeft. Hier moet men zorgen dat het oude zaad regelmatig wordt opgeruimd vers drinkwater houdt en als het kan voer alleen in je binnen hok. Of maak een betonnen bodem die iets schuin afloopt zodat je het goed kan zuiver maken (spuiten) Houdt men in de volière de zwarte aarde aan doe dan nooit de mest steeds maar inspitten met alle zaad en nog wat, maar haal deze weg en spit jaarlijks de bodem om tot op en diepte van ongeveer 45 Cm Haal voor het omspitten de bodem verontreiniging altijd weg, dit zal in een buitenvolière ook de problemen van Cocidiose wegnemen. En als het kan overdek ook de buiten ruimte met BV lichtdoorlatende golfplaten.

13 – DE VOEDING…:
Voor de meeste zaadeters, bestaat het voer uit een zaadmengsel en eivoer en eventuele versnaperingen. Kanarie,s nemen met hun zaadmengsel ook ongeveer 18 % eiwit op De zo genaamde eivoeders door iedereen bekend. Deze voeders geven we extra tijdens de kweek en in iets mindere maten in de rustperiode maar we moeten het blijven geven voor een gezond vogelbestand. Maar men mag het nooit zien als de vervangers van de eiwitten uit de ZADEN. Vele onder ons kwekers maken ook zelf hun eivoer iedereen kent wel de 3 beschuiten met het hard gekookt er tussen door. Dit mengsel bevat ongeveer 21 % eiwitten, waarvan het grootste deel uit dierlijke eiwitten bestaat. Daarbij gevoegd de nodige mineralen en vitaminen dan ook heeft men een perfect eivoer. Meestal geven wij vogelkwekers een te veel voer de vogels worden kieskeurig en ze halen er het lekkerste er uit, daardoor krijgen ze een te eenzijdige voeding met minder goede kweekresultaten. Tegenwoordig geven de meeste kwekers een gerantsoeneerde voeding deze bestaat uit: Vier gram zaad (goede kwaliteit) Een gram eivoer ( +/- 21 % eiwitten) Bakje met vogelgrit en mineralen altijd stand-by Let wel dit is voldoende voor EEN volwassen vogel. Het toevoegen van eiwit houdende producten kan maar is altijd gevaarlijk bij een te hoge dosis. Diaree is het resultaat van een teveel aan eiwitten. Over het geven van gekiemde zaden lopen ook de menigeen nog sterk uit een. Slecht is het niet maar geef dan altijd mondjes maat, en let op dat dit niet het hoofdvoedsel wordt van de vogels zeker in de kweek, het hoge vochtgehalte kan weer tot allerlei nare gevolg lijden. Let ook op dat je kiemzaad niet verzuurd en of schimmel optreed. Het best is het wat te mengen onder je eivoer als je dit geeft maar weer met mondjes maat. Bij het zelfstandig worden van jongen vogels als deze van de ouders worden gezet wordt er met de zaadmengeling ook wel eens fouten gemaakt, de bek van de jonge vogel is nog wat te zacht om de zaden te pellen en als je ze dan onvoldoende eivoer geeft kunnen de jongen het loodje leggen door een gebrek aan voer.

Breek dus de eerst weken je zaad mengeling wat voor deze jonge vogels en geef eivoer met wat gekiemde zaden er tussen door gemengd. De verhouding per jonge vogel is 3 gram zaad en 2 gram eivoer. En let op dat de jonge vogels ook de eerste dagen het drinkwater kunnen vinden.

10 – HET BROEDEN en zijn problemen
Een te lage of te hoge relatieve luchtvochtigheid(normaal 60 a 70 %)in onze broedruimten resulteert in een slechte uitkomst percentage, en bacteriële verontreinigen van de eieren en sterfte in het ei en of zieke ouder vogels enz. Bij de kanaries en veel andere soorten worden de eieren geraapt, om ze pas terug te leggen als het legsel volledig is. Het voordeel hier van is dat alle eieren te gelijk uitkomen, en er minder zwakke jongen zijn. Er kan ook en nadeel zijn als men de eieren niet goed weglegt en regelmatig keert dat er dan uitzakkingen van de hagelsnoeren zich voor doet en of bacteriën door de eischaal heen dringt(BV een vochtige ondergrond enz.) Tijdens het broeden geeft men de vogels alleen zaadmengsel op de dag van het uitkomen geeft men eivoer ter beschikking. Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Er zijn ook kwekers die daags voor het kippen al eivoer geven, maar weer anderen spreken dit tegen en zeggen dat de eerste 24 uur de jonge vogel moet teren op de dooierzak resten. Zou men eerder eivoer geven kan dit leiden tot sterft op de 6e Dag maar iedere kweker zal zo wel zijn mening hebben, ik zelf geef daags voor het kippen eivoer ter beschikking en het gaat goed. Ik heb wel eens jongen dood rond de 6 dagen maar of het daar aan licht ik weet het nog zo zeker niet. De temperatuur in de kweekruimte mag nooit te hoog liggen 18 a 19 graden is voldoende en zal de bacteriën minder kans geven zich te ontwikkelen. Let er ook op dat de pop niet alleen zaad geeft aan de jongen wat dit brengt sterfte te weeg onder de jongen, is dit zo dan controleer je eivoer is dit goed dan pak het zaad enige tijd weg en geef heel klein beetjes zaad de eerste dagen. Als de pop veel drink kan dit zijn een te kort aan kropsappen, wat extra groenvoer of beter nog wat kiemzaad of vogelmuur geven(met mate)

11 – NESTMATERAAL..:
Hier is veel en weinig over te vertellen, er zijn voldoende goede materialen te koop en gebruik deze dan ook. Zorg wel voor een niet te fijn materiaal zodat er de pootjes in verwikkeld kunnen worden. Een waarschuwing wil ik geven voor misschien jonge liefhebbers gebruik nooit touw dat gebruikt wordt voor het binden van strobalen .Deze zijn namelijk behandeld met een soort gif voor het knagen van muizen tegen te gaan . Nl. pentachloorphenol als je dit gebruikt dan komt door het broeden van de pop deze ghloorphenol vrij en dringt door de poriën het ei binnen met als resultaat onmiddellijk afsterven van het embryo. Het zal zeker niet de eerste en de laatste keer zijn dat dit gebeurt. Dus koop je nestmateriaal, en zorg dat het nest aan de binnen zijde altijd glad is afgewerkt. Controleer na enkele dagen broeden of de nestbodem voldoende glad blijft en houd ook de man in de gaten dat deze door vervelling en of drift niet aan het nest gaat plukken, gebeurt dit dan is het beste de man tijdelijk te verwijderen en de pop alleen verder te laten broeden .

HET ONTSMETTEN VAN HET VOGELVERBLIJF..;
Hierover zijn ook al bladzijden vol geschreven, ik wil hier ook nog in het kort iets over zeggen. Een ding staat bij mij als een paal boven water dat vandaag niemand nog geplaagd hoeft te worden met luizen, ik vind dat als iemand hier mee geplaagd zit zijn eigen schuld is. Wat belangrijk Is is het volgende .Voor aanvang van het kweekseizoen moet het vogelverbijf ontsmet worden, met andere woorden goed zuiver gemaakt worden en alles goed afgewassen. Daarna moet men her vogelverblijf gaan BESTRIJDEN met een product voor langere perioden .Met welke producten dit dient te gebeuren wil ik niet op ingaan in dit artikel een ieder heeft wel zijn voorkuur hierin. Een zaak staat vast je zult moeten ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN.(lees mijn artikel hierover) Met welk product en of manier je het doet is meestal niet zo belangrijk als het product maar sterk genoeg is. En dat je het ook doet!!!! Namelijk. ONTSMETTEN EN BESTRIJDEN.!!!!!! Als men luizen heeft dan is het meestal te laat. De pop zal tijdens het broeden erg onrustig zijn door de aanwezigheid van deze luizen. S, nacht zuigen ze bloed uit de al zwakke jongen, de jongen worden hierdoor zwak en zullen na enkele dagen de macht niet meer hebben om te sperren. De slijmvliezen van de jongen die normaal mooi rood zijn, zijn bleek geworden en na enkele dagen zullen de jongen een voor een sterven en ook da pop zal op den duur het nest gaan verlaten. Ook het overbrengen van infecties zal met grote sprongen verergeren als men luizen en of ongedierte heeft.

13 – ZWEETZIEKTE..:
Het is niet mijn bedoeling om aansluitend op dit artikel te gaan schrijven over al de ziekten die er bij onze vogels kunnen ontstaan, dit zou het artikel ontzettend lang en misschien ook wel saai gaan maken, daarbij is de variatie van ziekte ook zo groot dat ik er ook het fijne niet van weet. Als afsluitend verhaal op mijn artikel wil ik toch een ongemak in ons kweekhok behandelen, om de eenvoudige reden dat dit verhaal erg aansluit op al wat hierboven beschreven staat, als men hier ergens faalt dan is de kans groot dat men hier mee geconfronteerd wordt NL DE ZWEETZIEKTE. Dit is een aandoening van jongen vogels zeker kanaries die in het nest en sterke bacteriële (huisvesting)zijn blootgesteld. Hierdoor tred er een sterke vermeerdering op van het aantal bacteriën in de darmen. Ook door slecht kiemzaad en of eivoer en of zaadmengeling vocht en of trek kunnen aanleiding zijn voor verzwakte jongen met als gevolg een te sterke kolonisatie(vermeerdering) van bacteriën in de darmen. De jonge vogels krijgen hierdoor diaree, waardoor hun ontlasting niet vast meer is en dus niet meer door de pop verwijderd kan worden. Het nest wordt hierdoor nat en de jongen vogels hierdoor ook. Hierdoor lijkt het dat de jongen zweten. Vandaar ook de naam zweetziekte .Maar eigenlijk is dit een volledig verkeerde naam, en is gewoonweg gebaseerd op het nat liggen van de jongen in het nest. Maar de zweetziekte is een foutieve naam, om de eenvoudige reden dat de vogels geen zweetklieren hebben. Als men de dunne ontlasting waarneemt is het eigenlijk al wat laat om in te grijpen maar als men het tijdig ziet is hulp nog mogelijk.

Men dient direct te beginnen met de hokken volledig te zuiveren. Ook dient men grote aandacht te schenken aan het opfokvoer en tijdelijk het kiemzaad te stoppen. Men maakt het eivoer iets rul door hier wat mager melk door te mengen .Verder zijn hiervoor ook wel medicamenten voor in de handel te verkrijgen, als men dit geeft niet langer dan 3 dagen. Maak ook regelmatig om de dag het nest zuiver en doe er droog nest materiaal in. Zorg ook voor dagelijks vers drinkwater en meng wat wildzaad door uw gewone zaadmengeling heen. Ik hoop dat u de komende kweek gespaard blijft van deze ziekte dan denk ik dat dit toch wel lang artikel zijn dienst heeft bewezen, ik weet dan zeker dat uw huisvesting en uw verzorging van de vogels goed is geweest. Voor de meer ervaren liefhebber hoop ik dat het een goede op frisser is geweest zodat het lezen van dit artikel ook zijn warde heeft gehad. Zouden er nog vragen over zijn u kunt me altijd schrijven, ik zal u zeker proberen te antwoorden verder wens ik u allen nog een fijne hobby toe met onze mooie vogels