Pool roodoog


De Pool Roodoog is een Dwerg konijnenras.
Pool BlauwoogHij komt voor in twee kleurvariëteiten namelijk roodoog en blauwoog. Hij wordt ingedeeld bij de dwergrassen en is samen met de kleurdwerg de kleinste in deze categorie.

De standaard verlangt bij volwassen dieren een gewicht tussen 800 en 1100 gram.

Pooltjes en kleurdwergen hebben een typisch uiterlijk. Van bouw zijn ze kort, gedrongen en halsloos. Hun schouders zijn fors en bijna even breed als hun mooi afgeronde en goed gevulde achterhand. Opvallend is hun bolvormig kopje met de brede kaken en snuit. Hierop horen kleine, goed sluitende oortjes, van beneden de 5,5 cm en die fijn van structuur horen te zijn. De oortjes eindigen in sierlijk afgeronde oortoppen.

De ogen zijn groot, sprankelend van leven, en licht uitpuilend. De beentjes stevig, recht en edel, de voeten kort met “katzentritt”. Dit typische uiterlijk dankt onze dwerg aan de aanwezigheid van de dwergfactor. Deze factor mogen de dwergen slechts van één ouder erven, zo niet zijn ze niet levensvatbaar. En hier ligt dus het antwoord op de vraag waarom een konijn niet nog kleiner kan. Laat je nooit misleiden door dierenhandelaars, die je mini konijnen of teuto’s willen aanpraten. Genetisch gezien zitten we aan de minimum grens.

Een tijdlang heeft de Standaard proberen vast te houden aan een maximum gewicht van 1000 gram, maar dit gaf uiteindelijk te veel vruchtbaarheidsproblemen, vandaar dat recent besloten werd het gewicht op te trekken naar 1100 gram. De Europese Standaard, waar druk aan gewerkt wordt, ziet de dieren zelfs graag nog zwaarder.

Pool BlauwoogGeschiedenis Roodpool oog:
Voor het eerste ontstaan van het oudste dwergras, de Pool, moet terug gegaan worden tot in de 18e eeuw. De oorsprong van de dwergvorm ligt echter in het duister. We moeten wel aannemen, dat mutaties de fokkers hebben geholpen, evenals bij het ontstaan van de reuzenvorm, het haastype en de gedrongen vorm van de Franse Hangoren.

Hoe en wanneer ze ontstaan zijn, weten we dus niet. De Romeinen kenden ze zeker nog niet en in de oude literatuur komen ze niet voor. Eerst bij de opkomst van de sportfokkerij is de oudste vertegenwoordiger, de Pool, naar voren gekomen. Als afzonderlijke klasse op shows duikt de kleine aristocraat voor het eerst op in Engeland in 1845 en 15 jaar later in Frankrijk. Het is vrijwel zeker dat het uitgangsmateriaal het half wilde Park of Garennekonijn is geweest. Deze dieren wogen gemiddeld 3 tot 4 pond.

Standaard Pool Roodoog:

Land van oorsprong is Engeland.

Is in Nederland erkend in 1907.

  1. GEWICHT:
    Het gewicht is 800 tot 1100 gram.

Puntenschaal voor het gewicht:

8 punten voor 800-870 gram

9 punten voor 880-940 gram

10 punten voor 950-1050 gram

9 punten voor 1060-1100 gram

Pool Blauwoog2. TYPE, BOUW EN STELLING:
De benen zijn recht, kort en stevig. De voeten zijn kort en goed gesloten. Het ras is middenhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

De staart is klein en smal en wordt nauwsluitend tegen de achterhand gedragen.

  1. PELS EN PElSCONDITIE:
    De pels is iets korter dan normaal, dicht ingeplant, rijk aan onderhaar en iets fijn van structuur.

Pelsconditie: zie algemene beschrijving van de standaard alle rassen.

  1. KOP:
    De kop is bolvormig met breed voorhoofd en sterk gebogen neusbeen. De kaken, wangen en snuit zijn breed en sterk ontwikkeld. De ogen zijn groot en uitspringend.
  2. OREN:
    De oren zijn fijn van structuur met lichtelijke afgeronde oortoppen en worden strak en nauwsluitend gedragen. De inplanting is zo nauw mogelijk.

De oren zijn dicht en zeer kort behaard. de oorlengte is 4-6 cm, ideaal is 5,2 cm. Aaneengesloten vormen de oren een wit glanzend vlak in de vorm van een gelijkbenige driehoek.

  1. KLEUR:
    De kleur is helder wit over het gehele lichaam. De oogkleur is rood. De nagels zijn kleurloos.
  2. LICHAAMSCONDITIE EN VERZORGING:
    Zie algemene beschrijving van de standaard alle rassen.

LICHTE FOUTEN:
Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets grove benen. Iets lange benen. Iets dunne benen. Iets zwakke voorbenen.

Iets lange pels. Iets slappe pels. Iets weinig onderhaar. Iets weinig behaarde oren. Iets zwaar behaarde oren. Iets lange beharing aan oorbasis of op oren.

Iets hoekige kopvorm. Iets vlakke schedel. Iets gleufje in schedel. Iets insnoering tussen snuit en wangen. Iets grove oren. Iets afwijkende oorstuctuur. Niet geheel aan elkaar sluitende oren. Iets wijde oorstand. Iets platte oortoppen. Iets gele tint.Iets gele aanslag.Iets afwijkende oogkleur.

ZWARE FOUTEN:
Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te lange pels. Te slappe pels. Te weinig onderhaar. Te dun behaarde oren. Te grove benen. Te lange dunne benen. Doorgezakte voorbenen. Te grove oren. Geheel niet sluitende oren. Te wijde inplanting oren. Sterk afwijkende kleur. Te veel gele aanslag. Sterk afwijkende oogkleur. Zie verder zware fouten in de algemene beschrijving van de standaard alle rassen.