Blauw van Ham


Blauw van HamHet Blauw van Ham is een zeldzaam Waals konijnenras. Het dier zou gefokt zijn door kwekers uit het dorpje Ham-sur-Heure sinds 1902. Het was onmiddellijk in trek bij de fokkers, omwille van de goede kwaliteit van het vlees en de pels en omwille van de hoge vruchtbaarheid.
De vacht is zeer zacht en donkerder dan de Vlaamse rassen (Blauw) Van Beveren en Blauw van Sint-Niklaas. Qua gewicht behoort dit konijn tot de zwaardere rassen. Hoewel het konijn veel succes oogste op wereldtentoonstellingen stierf het tegen het einde van de jaren ’30 uit. Dankzij het werk van enkele kwekers werd het opnieuw in standaard geplaatst in 1977. Sindsdien is het terug te zien op internationale tentoonstellingen.

Blauw van Ham
Het blauw van Ham is het enige Belgisch raskonijn dat ontstaan is bij onze Franssprekende landgenoten (Ham-sur-Heure, 1902). Het vertoont veel gelijkenis met het Blauw van Sint-Niklaas.

Dit ras is het donkerste blauwe Belgische konijnenras. Begin 1900 maakte het Blauw van Ham een snelle opmars op de tentoonstellingen en dit ook buiten onze landsgrenzen. In 1912 werd het dier tentoongesteld op de wereldtentoonstelling te Sint-Petersburg. Spijtig genoeg kwam de eerste wereldoorlog roet in het eten gooien en verdween de Blauwe van Ham van het toneel. Omstreeks 1975 kwam het dier weer meer voor op tentoonstellingen. In Wallonniƫ probeert men de fok van dit ras extra te promoten.

Blauw van Ham
Het zijn rustige en zachtaardige dieren waarvoor een gewoon hok volstaat. Het is zeer vruchtbaar en de voedsters zijn goede moeders die vroegrijp zijn. Blauw van Ham wordt gefokt voor de pels en het vlees. Het is een goede groeier met vlees van hoge kwaliteit. Het ideale gewicht is gemiddeld 5,5 kg.

Blauw van Ham is een middelgroot konijn met een krachtig, goed bevleesd, middellang lichaam, breed in de schouders met stevig ontwikkelde dijen. Dit konijn heeft een ovale kop, goed behaarde en rechtop gedragen oren tussen 14,5 en 16 cm lang. De grote ogen en de dichte, zachte en glanzende donkerblauwe pels maken het plaatje compleet.