Angoradwerg

Een Angoradwerg moet in volle beharing een forse in druk geven. De bouw is kort met brede schouders en achterhand. Het kopje is krachtig ontwikkeld. De ogen mogen niet uitpuilend zijn zoals bij een Pool of kleur-dwerg. Oortjes van 6 tot 8 cm moeten stevig genoeg zijn om de oorpluimen te kunnen dragen.
Gewicht tussen 1.25 kg tot 1.75 kg.
De vacht moet zo vol mogelijk zijn.
Het kopje is rijk behaard met volle wangbeharing. De oorpluimen ontwikkelt zich wat langzamer dan de lichaamswol. Meestal is deze pas op de leeftijd van 1½ jaar helemaal klaar.
De kleur zwart, geel en wit roodoog is erkend in Nederland.
Er zijn ook andere kleuren zoals konijngrijs, blauw, bruin, wit blauwoog en Madagaskar.
angoradwergKarakter Angoradwerg:
De angoradwerg heeft een levendig karakter. Speels en is niet snel moe te krijgen. Het karakter komt goed tot uiting als het dier de ruimte krijgt. In een klein hokje voelt dit ras zich niet gelukkig.
Aan constant optillen heeft een angoradwerg een hekel; het heeft pootjes en wil deze ook zelf gebruiken. Tijdens de borstel- en knipbeurt gedraagt dit ras zich rustig. Knuffelen en aandacht waarderen ze zeer.
Kooimaat 1 m bij 50 cm is goed, maar loslopen is de favorieten bezigheid, naast strootjes en hooi knabbelen.
Afhankelijk van de lengte van de vacht moet het dier van 1 keer tot 3 maal in de week geborsteld worden. De borstel moet van zuiver stevig varkenshaar zijn. Deze haren niet te dicht bij elkaar, zodat de borstel echt in de vacht kan grijpen. Goede borstels zijn niet goedkoop, maar ze werken beter, nemen los haar beter weg en gaan een mensen leven mee. De borstel van het merk öster kan ik aanbevelen.
Een ijzerenkam niet te fijn om het nekje, snor en onderkant voetjes te controleren op klitjes. Het is niet de bedoeling om met de kam de klitjes te verwijderen, daar is de schaar voor nodig.
angoradwergEen kattenborsteltje; handig om hooitjes te verwijderen. De kwaliteit zo goedkoop mogelijk, dan zijn de ijzertjes wat slap, zodat je de dieren niet kan bezeren. Nooit dit attribuut op de kale huid gebruiken.
Nageltang: de tang van het merk Dogit heeft een beveiliging en een openbek, zodat de nagel nooit klem kan raken tussen de knipbladen en er niet te veel nagel weg gehaald kan worden.
Borstel, kam, nageltang en scharen heb ik in voorraad, maar zijn ook te bestellen op www.trimgereedschap.nl bij de firma v.d. Water, die ook zeer goed de scharen en messen voor de tondeuse kan slijpen.
Een scheermachine is voor 1 konijn te kostbaar in aanschaf en echt nodig is dit apparaat ook niet. Met een goede scherpe schaar is een knipbeurt in 15 minuten klaar.
Een Angoradwerg mag niet gewassen worden. De wolharen hebben holle kamertjes en deze nemen vocht op. Als je een angora zou wassen, dan vullen de haren zich en het duurt zeer lang voordat alle vocht uit de haren is verdwenen. Een vochtige vacht koelt sterk af en daardoor zou het dier ziek kunnen worden.
angoradwergMijten bij konijnen
In een angoravacht voelen mijten zich thuis. Vlooien komen maar zelden in deze vacht voor. Vlooien zijn groter dan mijten en kunnen moeilijk tussen de dicht behaarde vacht lopen.
Hoe herken je of een dier mijt heeft: Aan de witte schilfertjes op de huid. Dit is losse gewoelde dode huid en heeft niets met “roos” te maken wat veel mensen denken. Het beestje zelf is met het blote oog niet waar te nemen. Een mijt heeft het uiterlijk van een teek, is wit van kleur en leeft in de bovenste laag van de huid., wat jeuk veroorzaakt. Is er maar een klein plekje met schilfertjes te zien, dan deppen met een wat met alcohol 40 %. Zijn er schilfers over de hele vacht te zien, dan kan de dierenarts een injectie Ivomec geven en dit na 10 dagen herhalen.
Een tip voor dierenartsen als u zeker wilt zijn of dit haarmijt is; neem een door- zichtig stukje plakband druk dit op de huid en onder de microscoop is dit spartelende beestje dan zo te zien. Met een huidkrabsel lukt dit meestal minder goed. De beestjes wachten echt niet op de scalpel en als er bloed bijkomt, dan zijn ze al helemaal moeilijk te traceren.