Daggekko


Daggekko’s of Phelsuma’s zijn kleurrijke en dagactieve hagedisjes. Van nature komen ze voor in Madagascar en nog een aantal kleinere eilanden in de Indische Oceaan. De kleinste soorten, bijvoorbeeld Phelsuma klemmeri, worden niet groter dan 9 cm terwijl een grote soort als Phelsuma madagascariensis wel 25 cm groot kan worden.

Phelsuma madagascariensis grandis, een soort die erg groot en oud kan worden.Huisvesting
Daggekko’s zijn prima als hobbydier te houden. In een terrarium wat hoger is dan breed komen ze het beste tot hun recht omdat het echte klimmers zijn. Zorg voor een temperatuur van 20 graden onderin tot 30 graden bovenin. Onder de spot mag het wel 35 graden worden. Richt het terrarium in met gladde takken of nog beter: bamboe. Daggekko’s hebben namelijk een grote behoefte aan gladde oppervlakten, bij gebrek hieraan gaan ze aan het glas hangen. Plaats ook een bamboepijp horizontaal onder de spot om te zonnen. Enkele bamboepijpen kunnen open worden gelaten voor schuilplaatsen. Gebruik groot- en gladbladige (kunst) planten, bijvoorbeeld Sansevieria. Als bodembedekking kan je kiezen voor bijvoorbeeld turf of bark houtsnippers. Deze twee substraten houden de vochtigheid goed vast en dat is belangrijk want veel daggekko soorten houden wel van een wat hogere luchtvochtigheid.

Karakter
Schuilplaatsen en voldoende ruimte zijn heel belangrijk voor daggekko’s. Ze zijn erg territoriaal en daarom kan je nooit meer dan één man in een terrarium houden. Het beste hou je ze in een paartje want ook meerdere vrouwen gaat niet altijd goed. Let goed op of dat je daggekko’s elkaar niet achtervolgen en vechten, scheid ze als het te erg wordt maar bedenk dat terugbrengen bij elkaar dan moeilijk zal worden.

Terrarium ingericht voor daggekko’s. De plant is een sansevieria. Daggekko’s zijn eventueel samen te houden met andere reptielen maar alleen als er erg veel ruimte is. Dit vanwege de territoriale aard van de daggekko’s. Met kleine kikkersoorten zijn daggekko’s wel goed te combineren, die bewonen een ander leefgedeelte van het terrarium. Als je net met de daggekko hobby begint kun je beter niet combineren, de daggekko’s gezond houden is dan al moeilijk genoeg zonder andere dieren in het terrarium.

Voeding
Voer je daggekko’s met insecten als krekels, (fruit)vliegen en andere insecten. Schud de insecten voor het voeren door een vitamine preparaat. Geef ze eens in de week ook een speciaal voor daggekko’s ontwikkeld papje. Ze zijn dol op dit zoete papje en het is heel gezond door de vele toegevoegde vitaminen. Sproei elke dag met de plantenspuit voor de luchtvochtigheid en het drinken van de daggekko’s. De druppels likken ze op.

Kweek
Bij een goede verzorging zal je het vrouwtje na een tijdje dikker zien worden. Als ze tegen het glas zit kan je de eitjes soms zien zitten. Eitjes worden, per twee, in bijvoorbeeld een bamboepijp of een plantenblad gelegd. Ze komen, afhankelijk van de temperatuur en de soort, uit na 40 tot 80 dagen. De jongen moeten elke dag gevoerd worden met fruitvliegen en het daggekko papje. Laat de jonge daggekko’s niet bij de ouders, ze kunnen dan opgegeten worden. Grote daggekko soorten kunnen makkelijk 25 jaar oud worden. Voor de kleinere soorten moet je rekenen op een jaar of acht.

Phelsuma klemmeri met eitjes. Dit is één van de kleinste soorten.Aankoop
Als je hebt besloten dat het houden van daggekko’s jouw hobby wordt dan is het handig om te weten waar je ze kan kopen. Op reptielenbeurzen en op internet wordt regelmatig nakweek aangeboden. In een reptielenspeciaalzaak kan je ook vaak daggekko’s kopen, dit is meestal wildvang. Een prijsindicatie geven voor een daggekko is lastig, de prijs is vooral afhankelijk van de soort en de leeftijd.

Voordat je je daggekko’s koopt is het verstandig je goed te informeren. Er zijn verschillende boeken uitgegeven over daggekko’s, helaas wel in het Engels en Duits.