Rassen/soorten overzicht » Brachypelma smithi
De Brachypelma smithi (de Mexicaanse roodknie), is woonachtig in de halfwoestijnen van Mexico. Het is voornamenlijk een bodembewoner die zijn schuilplaats in holen of onder stenen e.d. heeft.

De vrouwtjes van deze soort kunnen 7-8 cm groot worden. Ze hebben een fors lijf met opvallende en contrasterende gekleurde poten. De Brachypelma smithi valt onder de bedreigde diersoorten en mag dus niet worden uitgevoerd. Door zijn populariteit is de spin echter in voldoende mate uit nakweek beschikbaar.

Het is goedgehumeurde, niet-agressieve soort. Deze soort zal niet snel bijten maar het is wel een "bombardeerspin", wat inhoud dat in geval van nood de spin brandharen zal afstoten. Dit doet hij door bliksemsnel met één van zijn achterpoten over het achterlijf te wrijven. Deze brandharen kunnen vreselijke jeuk veroorzaken dus let op bij het hanteren.

Zorg ervoor dat de spin een onderkomen kan creëeren, dit kan prima een stuk hout of steen zijn, want het diertje is wel gesteld op enige privacy. De temperatuur in het terrarium moet ongeveer tussen de 22°C en 24°C liggen. Probeer verder de luchtvochtigheid zo rond de 60-70% te houden. Sproei daarom enige malen per week op een vaste plaats in het terrarium. Voer ongeveer tweemaal per week 2-3 krekels, afhankelijk van de grootte. De krekels moeten kleiner zijn dan de spin zelf, ongeveer 2/3 is ideaal. Plaats tevens een klein waterschaaltje in de bak en ververs het water dagelijks. Verwijder voedselresten binnen een dag, dood of levend. Dit i.v.m. hygiëne en ter voorkoming dat de prooien de spin aanvreten. Een terrarium van 30 x 30 x 30 cm is voldoende om de "smithi" te huisvesten. Gebruik een bodemlaag van ongeveer 5 tot 12 cm dik zodat de spin ook wat kan graven.

Veel Brachypelma-soorten groeien erg langzaam. Dit geldt ook zeer zeker voor de B. smithi want een "spiderling" van een paar centimeter kan er wel acht jaar over doen om volwassen te worden. Eenmaal volwassen kan een vrouwtje wel 25-30 jaar worden, dus bereidt u voor op een lange verbintenis.