Selkirk Rex


creme kater langhaar Selkirk RexOorsprong

Het ras Selkirk Rex is ontstaan in 1987 uit een Asielpoes in Sheridan (Montana). Eén van haar kittens had namelijk een gekrulde vacht. Jeri Newman, een lokale perzen fokker, werd door het Asiel om haar mening gevraagd over dit apart uitziende poesje.

Jeri, die in katten genetica geïnteresseerd is, adopteert het kitten en kruist dit poesje (Miss DePesto of NoFace) met een pers uit haar cattery. 
Op 4 juli 1988 werd Miss DePesto of NoFace de trotse moeder van 6 kittens. 3 kittens hadden krullen, de andere 3 hadden glad haar.  Deze 50 % kitten met krulhaar was precies wat je van een dominant gen zou kunnen verwachten. Door dit gegeven werd Jeri nog meer geïnteresseerd in dit gen en begon haar fokprogramma en gaf het ras haar naam. Net zoals bij de Devon Rex en Cornish Rex is de Selkirk Rex vernoemd naar de een plaats waar dit ras zijn oorsprong had.

chocolate wit poesje Selkirk RexHet dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in losse afzonderlijke krullen gerangschikt zijn. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het duidelijkst. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig. Het is nog een relatief jong ras dat nog in ontwikkeling is. De grondlegger van de Selkirk wilde geen oosters uiterlijk aan het Ras geven. Als outcross partners is daarom gekozen voor de Perzisch Langhaar, Exotic, Brits korthaar en Brits type langhaar. Tot 2010 mogen de Selkirks nog gekruist worden met de Pers en Exotic. Tot 2015 mag de Brit nog ingezet worden hierna word verwacht dat het ras op zich kan voortbestaan. Op het moment is het nog een redelijk zeldzaam ras hier in Nederland. De meeste Selkirks die nu in Nederland wonen komen uit Oostenrijk, Duitsland, Amerika en Hongkong. Maar ze hebben natuurlijk allemaal vele generaties terug Miss DePesto of NoFace als gemeenschappelijke voorouder.

seal chinchilla point kater Karakter
De Selkirk Rex heeft een vriendelijk en zachtaardig karakter. Naar mensen en kinderen toe zijn ze ontzettend aanhankelijk en ze vinden het erg leuk om samen te spelen. Ze vinden het leuk om in belangstelling te staan, naar vreemde toe zijn ze eerder onderzoekend dan afstandelijk. Met andere huisdieren en honden hebben ze over het algemeen geen probleem mits ze natuurlijk op de juiste wijze in contact komen. Het is een actief ras die zeker over voldoende speeltjes en krab & klimpalen moet beschikken zodat ze hun energie kwijt kunnen.    De Selkirk Rex zijn zeker geen slopers en ze kunnen zich goed binnenshuis vermaken. Kortom een ontzettend leuk ras, die zijn zoals ze er uit zien.. Echte knuffel beertjes. 

Choclate point poesjeType beschrijving

KOP
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken, een kort, vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

OREN
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

OGEN
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst

LICHAAM
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

POTEN EN VOETEN
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

STAART
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

chocolate wit katertje VACHTSTRUCTUUR
De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige, dichtingeplante zachtt;/table>
Hij is “ontdekt” in een dierenwinkel en kwam waarschijnlijk uit Rusland of België. Tommy is enkele jaren geleden overleden op een leeftijd van 16 jaar. De meeste fokkers van tegenwoordig proberen terug te fokken naar het ideaalbeeld van deze ene hond.
 
Het ideaalbeeld
Het belangrijkste aan de Bolognezer is zijn vierkante bouw. De hoogte tot aan de schouder moet gelijk zijn aan de lengte van het lichaam. Helaas is het ras niet bij alle keurmeester even bekend, waardoor dit aspect nogal eens over het hoofd wordt gezien. Ook het hoofd dient een vierkante verschijning te hebben.

De schedel zou qua lengte en breedte gelijk dienen te zijn. De snuit dient ongeveer 2/5 van de lengte van de schedel te zijn, waarbij de zijkanten parallel lopen. De snuit lijkt hierdoor ook vierkant. De vacht dient zuiver wit te zijn, zonder enige vlekken of kleurschakeringen.
Bij pups met een goed pigment kunnen wel lemonachtige vlekken voorkomen , meestal op de oren en in de nek. Deze zullen geleidelijk verdwijnen naarmate de hond ouder wordt en zijn volwassen vacht krijgt. Als de hond 1,5 jaar oud is dienen deze geheel verdwenen te zijn. De vacht is geurloos en kent geen rui. Het belangrijkste aspect van de vacht, naast dat deze wit moet zijn, is de krullende vacht. Deze doet denken aan een kurkentrekker. De vacht moet los hangen en opstaan. De krullen zijn niet verweven met elkaar en vormen losse strengen. Op de oren groeit het haar langer door, op het lichaam moet de vacht ten minste 10 centimeter lang zijn. De staart dient gekruld over de rug te worden gedragen en overvloedig behaard te zijn. De hond dient ten alle tijden een perfect zwarte neus en mond te hebben en zwarte voetzolen.
Het liefst worden ook zwarte nageltjes gezien. De ogen zijn groot en okerkleurig. Het oogwit moet onzichtbaar zijn. De oogomranding dient zwart te zijn. De voorkeur geniet een schaargebit, een tanggebit wordt getolereerd, mits de hond in algehele verschijning een zeer rastypisch beeld geeft.
Het ideale gewicht ligt tussen de 2,5 en 4 kilo. Teefjes dienen tussen de 25 en 28 cm te zijn, reuen tussen de 27 en 30 cm.
 

Fouten zijn: een niet vierkant gebouwde hond, gekleurde vlekken in de vacht, pigment tekort, geen rastypische vacht en een onder/ of overbijt.

Verzorging

De verzorging van de Bolognezer neemt, mits bijgehouden, weinig tijd in beslag. Twee keer per week goed doorkammen zou voldoende moeten zijn. Het makkelijkst is het om de vacht in lagen te verdelen en laag voor laag uit te kammen. De pootjes en de vacht dienen voorzichtig te worden behandeld daar deze meer gevoelig zijn. Sommige Bolognezers kunnen last hebben van traanstrepen. Dit kan erfelijk zijn maar hoeft niet altijd. Soms springt de lange vacht in de ogen waardoor het traanvocht ontstaat. Deze bruine strepen kunnen weggehaald worden met warm water en een watje. Goed bijhouden is hierbij geboden. Als het vocht te lang op de vacht blijft liggen zijn de strepen niet meer te verwijderen. In de oren groeit soms ook haar. Dit kan het beste verwijderd worden door op de duim en wijsvinger wat babypoeder aan te brengen en de haren zachtjes uit te trekken. Als dit niet gedaan wordt kan oorontsteking ontstaan. De vacht van de Bolognezer is vuilafstotend. Na een flinke wandeling in het bos de vacht laten opdrogen en het vuil zal er vanzelf afvallen. Regelmatig wassen is hierom niet nodig. Een bad één keer in de 2 maanden is voldoende. Voor showhonden zal dit wel regelmatiger moeten om de vacht zo wit mogelijk te houden. Het beste kan een shampoo speciaal voor witte honden worden gebruikt.
Oud schilderij met Bolognezer in rechter hoek  
Karakter
De Bolognezer valt onder de rasgroep Gezelschapshonden en dit is niet voor niets. Hier blinkt hij in uit. Dit hondje is het liefst in de buurt van zijn baasje. Hij zal alles doen om het deze naar de zin te maken.

Het heeft een enigszins serieus karakter maar is zeker in voor een spelletje op zijn tijd. Het vermaakt zich het liefst met een stoffen speeltje. In het bos kan het uren zoet zijn met een tak of een denneappel. De Bolognezer deinst niet terug voor een urenlange wandeling, maar als daar geen tijd voor is is het geen probleem. Thuis zorgt hij zelf wel voor genoeg beweging.
 
Het is geen hondje om hele dagen alleen thuis te worden gelaten. Zonder gezelschap zal het zich alleen voelen. De Bolognezer is zeer intelligent en heeft het spreekwoord “Wie niet sterk is moet slim zijn” maar al te goed begrepen. De Bolognezer is waakzaam en zal bezoek beslist aankondigen. Eenmaal binnen zal de rust snel wederkeren. Het is beslist geen doorblaffer. De Bolognezer kan het goed vinden met kinderen en andere dieren. Wel dient zeer voorzichtig met hem om te worden gegaan. Te drukke dieren of kinderen kunnen hem angstig maken. Kleine kinderen dienen, evenals bij alle andere rassen en dieren, ten alle tijden in de gaten worden gehouden tijdens het spelen met de hond.
De Bolognezer is een trouwe, aanhankelijke, vrolijke, speelse hond en is zeer gevoelig voor onplezierige situaties.
Als u dit ras eenmaal heeft leren kennen, zal het uw hart stelen en nooit meer terug geven. Het is een trouwe kameraad en een prachtige verschijning. 

De rasinformatie & foto's op deze pagina werden verzorgd door
Bolognezer kennel Little White Wonder - © 2005