Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Bengaal

Geschiedenis Bengaal
De Bengaal is een relatief nieuw kortharig kattenras. Het luipaardachtige voorkomen maakt het ras een opvallende verschijning tussen de andere rassen. In de vroege jaren 60 zijn de eerste kruisingen gedaan tussen de Asian Leopard Cat (Felis Bengalensis) en de gedomesticeerde kat door Jean Mill en anderen.

In de jaren 80 zijn er twee nieuwe bloedlijnen door haar gestart en heeft zij met anderen de ras standaard vormgegeven.

In 1990 werd de Bengaal erkend in de TICA shows. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Foundation Cats (de eerste generaties) F1, F2 en F3 en de vierde en latere generaties (SBT). De Bengaal is een ras wat nog volop in ontwikkeling is. Een aantal zeer goede fokkers zijn in Nederland al meer dan 10 jaar bezig aan de ontwikkeling van dit ras, zij zorgen ook dat het een gezond ras blijft door regelmatig dekkaters te importeren, en zo voor nieuwe verschillende lijnen te zorgen.

BengaalUiterlijk Bengaal
Het eerste wat natuurlijk aan een Bengaal opvalt is zijn prachtige wildekatachtige patroon. De zacht-gelige of oranje-achtige ondergrond moet een groot contrast hebben met de bruine tot inktzwarte vlekken. De vlekken moeten in een horizontaal of willekeurig patroon over de vacht lopen, geen verticale strepen. Sommige Bengalen hebben glitter, een gouden glans over de vacht. De vacht voelt zacht, als een pels. Rozetten zijn zeer gewenst. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. De ogen zijn ovaal , bijna rond. Rond de ogen zitten duidelijke zwarte “mascara” lijnen. De snorhaarkussens zijn prominent, een recht profiel, een sterke kin, de oren niet te groot. De staart mag niet te lang zijn, vrij dik met een zwarte staartpunt en ringen aan het eind van de staart. De buik is lichter met kleine zwarte vlekken. Voetzolen zijn zwart. Het lichaam maakt een gespierde indruk, katers zijn wat steviger en zwaarder dan de poezen. De achterpoten staan iets hoger dan de voorpoten, dat geeft de Bengaal zijn speciale “stoere” loop, de voeten zijn rond en stevig.

BengaalEr wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal patronen en kleuren: gevlekt, zoals beschreven hierboven, of gemarmerd, met een horizontaal liefst driekleurig “gemarmerd” patroon, en de kleuren brown tabby (de meest voorkomende kleur), seal sepia tabby, seal mink tabby, seal lynx point tabby. Een enkele keer komen in een nest wel andere kleuren voor, zoals blauw of zwart, maar dit zijn geen erkende kleuren. Wilt u meer lezen over de Bengal Breed Standard (2001) kijk dan op de site van de TICA.

Karakter Bengaal
De Bengaal is een intelligente, actieve kat. Met een Bengaal in huis hoef je je niet te vervelen. Bengalen zijn gesteld op gezelschap, zijn aanhankelijk, spelen heel erg graag, en blijven lang actief, en ze kunnen zichzelf ook goed bezig houden. Zij kunnen goed samen met andere dieren. Bengalen zitten graag op hoge plekken en het is voor hen geen punt om daar met een enorme sprong naar toe te springen. Zo kun je ook verrast worden doordat de Bengaal op je schouder springt. Overal wil de Bengaal bij zijn, bij de was uit de trommel halen, de boodschappen uit de tas halen of op de computer, meestal volgt hij (zij) je door het huis.

bengaal kittenOp schoot zitten doet de Bengaal alleen wanneer hij daar zelf zin in heeft, maar vaak word je wakker met een Bengaal ergens in je bed. Bengalen hebben iets met water, ze spelen met hun waterbak, komen bij je onder de douche of gaan gewoon naast je bij het bad zitten, sommigen zelfs er in. Vissen in de tuinvijver is ook zo een leuke bezigheid.

Een Bengaal kan binnen blijven, als er genoeg speelmogelijkheden zijn en als hij niet teveel alleen is. Meestal komt er al snel een tweede Bengaal bij als je de smaak te pakken hebt. Een Bengaal kan heel goed aan een tuigje leren lopen, zo kun je ook met ze naar buiten. Mijn ervaring is, dat als je dat van jongs af aan leert, je ze ook mee op reis kunt nemen. Door hun grote nieuwsgierigheid zijn ze niet zo gauw bang in een andere omgeving. Een ren in de tuin is natuurlijk ook heel fijn voor ze.

bengaalBengaal kittens:
Als je op zoek gaat naar een kitten doe je er goed aan je eerst te na te denken over wat voor een soort Bengaal je wilt. Een gespotte, met kleine spots of juist grotere, met rozetten of toch liever gemarmerd? Via de rasverenigingen kom je aan goede betrouwbare adressen. Ook kun je gaan kijken op shows. Een Bengaal krijgt gemiddeld 4 kittens, er zijn meestal weinig problemen, Bengalenmoeders zijn erg zorgzaam. Vaak helpt een ander Bengalen familielid mee met de verzorging. Het is van belang dat de kittens door de fokker goed gesocialiseerd worden, veel in de handen gehouden worden en dat er veel mee gespeeld wordt. Een kitten moet in de eerste levensmaanden zich goed actief kunnen ontwikkelen.