Munchkin


MunchkinGechiedenis

De Munchkin werd voor het eerst tentoongesteld in 1991 in Madison Square Garden. De Munchkin is afkomstig van een poes genaamd BlackBerry, die een nestje kreeg met verschillende kortpotige kittens in 1982. De naam Munchkin komt van de dwergen uit het verhaal "De tovenaar van Oz."

Uiterlijk
De Munchkin heeft, op zijn sterk verkorte poten na, het uiterlijk van een huiskat en komt voor in alle mogelijke kleuren en patrooncombinaties in zowel langhaar als korthaar.


MunchkinErkenning
Dit ras is niet erkend in Nederland en slechts door enkele kattenverenigingen in België. De Munchkin wordt door veel overkoepelende organisaties op raskattengebied als een niet gewenst fenotype beschouwd. De Munchkin kan door zijn korte poten niet goed springen waardoor de driedimensionele wereld waarin het kattengedrag zich afspeelt verstoord wordt. Verder zijn er geen problemen met de beweeglijkheid.


Erfelijkheid
De kortpotigheid van de Munchkin wordt veroorzaakt door een bij zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking, achondroplasie. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte. Bij de kat zowel als bij de mens is er sprake van homozygote lethaliteit.