Rassen/soorten overzicht » Japanse bobtail


Japanse Bobtail


De Japanse Stompstaartkat of Japanse Bobtail is een kattenras met een zeer korte, bijzondere staart van 10 tot 12 cm, die meestal opgerold is tot een stompje van amper 5 cm. Het ras komt zowel in korthaar als langhaar voor en is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals die in Japan voorkomt.

De Japanse kunst toont dat deze kat al tenminste duizend jaar voorkomt op de Japanse archipel. Ook op het vasteland van Rusland tot in Indonesië komen katten met een sterk verkorte staart voor.
 
In oude Chinese manuscripten wordt gesproken van katten met 'een staart in de vorm van een scepter'. De niet-offensieve vervorming van de staart van de Bobtail heeft mogelijk niet dezelfde oorsprong of erfelijke basis als de kortstaartige tot staartloze manxkat. Het ras komt in alle mogelijke kleuren en patronen voor. De (altijd vrouwelijke) variëteit zwartschildpad met wit heeft de bijnaam "Mi-Ke" en wordt in Japan als een geluksbrenger beschouwd.


Onderstaande is afgeleid van de CFA standaard:

Het kenmerk van de Japanse Bobtail is de unieke staartvorm.

KOP
Gelijkzijdige driehoek met afgeronde lijnen, hoge jukbeenderen en een wat breed snuitje met duidelijke ”whiskerbreak.” Het profiel vertoont een lichte glooiing bij de neusbrug. De neus is lang en overal even breed.

OREN
Grote, wijd geplaatste oren, waarvan de toppen iets naar voren wijzen.

OGEN
Groot, ovaal en wijdgeopend en schuin geplaatst. De oogbal mag niet buiten het jukbeen en de wenkbrauw uit komen. LICHAAM POTEN VOETEN
Lang, elegant, goed gespierd lichaam met lange, elegante goed gespierde poten en ovale voetjes. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten, maar omdat de kat als hij staat zijn achterpoten zeer ver doorbuigt, lijkt het of hij een rechte ruglijn heeft.

STAART
De staart krijgt zijn unieke vorm door knikken. De wervels kunnen beweeglijk zijn of vastgegroeid. De staart mag niet langer dan 3 inch= 7,5 cm uitsteken. Doordat de haren op de staart wat langer en stugger zijn, en door de knikken, staan ze uit, waardoor deze op een pompon lijkt. De pompon begint bij de staartinplant.

VACHT
Redelijk korte, zachte, zijdeachtige vacht zonder ondervacht. Langhaar: middellange tot lange zachte, zijdeachtige vacht. Bef wenselijk. De vacht wordt naar achter toe geleidelijk langer en is op de staart en broek het langst. Oor- en teenpluimpjes gewenst.

OOGKLEUR
Passend bij de vachtkleur. Blauwe ogen en odd-eyes zijn toegestaan

kat, katten, kitten, kattenras, raskat, raskatten