Rassen/soorten overzicht » Tessel Cavia

Tessel cavia


Tessel caviaDe Tessel is een kruising tussen een sheltie en een rex. Het is dus een langharige cavia met krullen. Aan de achterkant hebben ze een sleep die 12-15 centimeter lang kan worden. De haren op de kop zijn kort en op de wangen groeit een baard. Het zijn over het algemeen rustige dieren, dit ras is in Engeland ontstaan.

Uiterlijk Tessel Cavia
De Texel is een caviaras dat veel zorg vereist, omdat de Tessel een moeilijke vacht heeft, maar wel een mooie!

Lichaam
krachtig, gespierd, gedrongen, mooi afgerond.

Schoft
hoog, breed, goed ontwikkeld, aflopend in de rug.

Rug
kort, breed en recht.

Borst
diep, breed en vol.

Pootjes
kort, recht en stevig.

Tenen
vier aan de voorpootjes, drie aan de achterpootjes.

Achterhand
mooi afgerond, goed bevleesd, zonder zichtbare botten.

Nek
krachtig en relatief kort.

Kop
stomp en breed.

Neus
gebogen (romaans profiel).

Ogen
groot, rond, bol, met een heldere uitdrukking, relatief ver uit elkaar geplaatst.

Oren
onbehaard, schuin aangezet, naar beneden geplaatst, met in het midden een golfje, relatief ver uit elkaar geplaatst.

Wangen
goed ontwikkeld.

Staart
geen zichtbare, aanwezige staart.

Gewicht
een volwassen exemplaar weegt tussen de 900 en 1200 gram.

Vacht


Tessel caviaStructuur
langharige rexcavia’s, met een glanzende vacht, zonder open plekken of plaatselijke dunne beharing. De haren moeten zo dicht mogelijk zijn ingeplant. Het haar op de kop groei achterover (op de rug) en het haar op de snuit is korter, dan op de rest van het lichaam. In het midden van de rug zit een scheiding en op de buik krullen de haren fijntjes. Bij voorkeur hebben deze dieren lang haar op de achterhand (sleep).

Lengte
ongeveer 12 cm.

Kleuren Tessel Cavia
Tessels komen in vele kleuren voor. De meest voorkomende kleuren zijn: rood, wit en roodbont. Ook komen agouti’s, russen, en driekleuren voor, al zijn deze kleuren niet overal erkend.

Tessel caviaEigenschappen
Door de krullende vacht van de tessel is de vachtverzorging een tijdrovende bezigheid. Het is vaak niet eenvoudig om de vacht in een goede conditie te houden. Dagelijks kammen en borstelen, evenals ongerechtigheden uit de vacht verwijderen, is dan ook geen overbodige luxe. Qua bodembedekking is het aan te raden hooi of lang stro te gebruiken. Bij voorkeur geen houtkrullen (houtwol, zaagsel) toepassen. Satijnbeharing komt inmiddels ook voor, al is dit vrij zeldzaam en niet erkend.

Verzorging Tessel Cavia
Omdat de Tessel een lange beharing heeft, is het erg belangrijk dat u uw cavia iedere dag controleert op klitvorming. Voor particulieren wordt een rolkam geadviseerd. Dit is niet zo pijnlijk voor de cavia. Kam uw Tessel iedere dag. Wanneer u een klit ontdekt kunt u deze voorzichtig uithalen. Gaat u niet met uw cavia naar een show, knip de klit er dan voorzichtig uit! Vergeet ook niet de buikbeharing te controleren. Omdat de cavia voortdurend met zijn buikje over de grond sleept, kan hij daar wat kaal worden. Om te voorkomen dat de buikbeharing gaat vervilten, moet u ook de beharing op het buikje iedere dag even kammen of borstelen met een zachte borstel. Om de zes weken kunt u uw cavia wassen. Maar het is niet noodzakelijk. Wanneer u uw cavia toch wast, kunt u dit doen met lauwwarm water en een beetje hondenshampoo. Na het wassen moet u de cavia goed drogen met een föhn (niet te dicht op het diertje houden want de föhn wordt snel erg heet). Laat uw cavia nooit op de tocht staan, want daar kunnen ze absoluut niet tegen!