Rexcavia

Land van oorsprong : Engeland       
Erkend in Nederland : 1 maart 2000 (definitief in roodbont)       

rexcaviaUiterlijk Rex-cavia
De Rex-cavia heeft een krulfactor. Hierdoor ontstaat een slag in het haar. De snorharen zijn duidelijk gekruld en ook de buik hoort krullen te hebben. Doordat de haren gekruld zijn, gaat het haar overeind staan. De vacht moet stug aanvoelen (volwassen leeftijd), terwijl het uiterlijk juist doet vermoeden dat het haar heel zacht is. De vacht van een beer is meestal beter van kwaliteit dan de vacht van een zeugje. Pas op een leeftijd van 1 tot 1,5 jaar is het haar van de Rex zoals het eruit hoort te zien, tot die tijd kan het haar behoorlijk plat liggen.


Verdere bijzonderheden 
De Rex-cavia is een fors ras. Beren van 1500 gram of meer zijn geen uitzondering. Zeugjes halen ook met gemak 1100 gram of meer. De Rex is een lange groeier, vaak zijn de dieren pas met 1,5 jaar (en soms nog later) op hun volwassen gewicht. Het geboortegewicht kan ook wat hoger dan normaal zijn (140 gram is geen uitzondering).

Geschiedenis van de Rexcavia
Cavia’s vinden hun oorsprong in Zuid Amerika waar ze door de Inca’s min of meer als huisdier werden gehouden. Op het moment dat de Spanjaarden in het begin van de 16e eeuw het continent ontdekten, troffen ze deze dieren aan. Er kwamen naast de goud-agouti al verschillende kleuren voor en de dieren waren redelijk tam. Waarschijnlijk hebben de Inca’s de cavias voor consumptie gehouden. 
Tot op heden is caviavlees nog steeds een delicatesse in Zuid Amerika. Daarnaast werden cavia’s gehouden om te offeren aan de goden. In het begin van de 18e eeuw werden in verschillende europese landen cavia’s gehouden. De Europeanen zagen weinig heil in het eten van hun vlees en de meeste cavia’s kwamen in laboratoria terecht maar werden ook gehouden als huisdier. Het zijn vooral de Engelsen geweest die zich op het fokken van cavia’s gericht hebben. Bekend is dat er in de 19e eeuw in Engeland al tentoonstellingen gehouden werden waarbij cavia’s op hun uitelijk beoordeeld werden. De gebruikelijke naam voor cavia was destijds “guinea pig”, deze benaming wordt in engelstalige landen nog steeds gebruikt maar tegenwoordig hoor je ook steeds vaker “cavy”.
rexcaviaInmiddels zijn cavia’s de meest gehouden en geliefdste knaagdieren, de diverse kleuren waarin ze oorspronkelijke werden aangetroffen zijn alleen maar uitgebreid. Ook zijn er inmiddels verschillende vachtstructuren en vachtlengten bekend. 
Rexcavia’s bestaan nog niet zo heel lang. Ze hebben inmiddels al wel een plaatjse verworven bij liefhebbers en als huisdier. In Amerika staan cavia’s met rexbeharing bekend als “Teddy”.
Ze zijn vaak een stukje groter dan de gemiddelde cavia 
en een van de makkelijkste dieren, hun vacht lijkt veel op de US teddy
maar waar de teddy zacht aan voelt is de rex stugger in vacht.
Het is te vergelijken met een kokosmat
De rex cavia heeft kort haar dat kroezig is, 
het haar is vrij stug voelt veerkrachtig aan en staat van het lichaam af.
Het haar moet dicht ingeplant zijn en is op de buik en kop korter 
dan op de rest van het lichaam De lengte van de vacht is maximal 2,5cm en is over het hele lichaam egaal. De buikbeharing en de snorharen vertonen krulvorming. 


Verzorging van de beharing
De beharing van de Rex heeft niet zoveel verzorging nodig. 
Zeker niet als u de cavia als huisdier houdt , Dan kunt u uw cavia een keer per week borstelen met een zachte borstel. 
Huidaandoeningen komen regelmatig voor bij cavia's, 
Door de dichte haarinplant kan een huidaandoening iets minder snel opvallen.
De Rexcavia is een graag geziene gast op tentoonstellingen. 
Een van de punten waar tijdens tentoonstellingen op wordt gelet is de beharing. 
Hoe stugger, des te beter, eigenlijk moet de beharing aanvoelen als koperdraad. 
Vlak voor de tentoonstelling borstelt men de cavia tegen de haargroei in, dan blijven de haren rechtop staan.


rexcaviaGedrag Rexcavia:
De cavia is een dagactief, sociaal levend dier dat een uitstekend gezelschapsdier is. In de natuur leven ze als kolonies en ook als huisdier hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten of in elk geval voldoende aandacht van hun verzorger.
Indien u meerdere cavia’s wilt houden kunt u beter zeugjes (vrouwtjes) houden dan beertjes. Volwassen beren kunnen nogal intolerant zijn ten opzichte van elkaar. Cavia’s produceren allerlei geluiden om te communiceren, en staan erom bekend dat ze vrijwel nooit bijten. Als ze ergens van schrikken weren ze zich niet af door te bijten maar verstarren ze volledig. Ze zijn uiterst zindelijk en erg schoon op zichzelf. Ze zijn vrij eenvoudig tam te maken. Ze worden sneller vertrouwd als ze regelmatig wat lekkers uit de hand krijgen.
De stevige rex is een geliefd huisdier, door zijn rustige en gemakkelijke karakter ook duidelijk geschikt voor kinderen.