Coronet Cavia


Coronet caviaLatijnse naam: Cavia Porcellus

De Coronet is een gekruinde sheltie, De coronet is een langharige cavia met een sterrozet op het kopje (tussen de ogen en oren) De gezichtsbeharing is kort, maar wel met mooie lange bakkebaarden aan de wangen. De Lange vacht begint achter de oren. Het haar op de buik is kort.

Sommigen omschrijven dit caviaras als een Sheltiecavia met een rozet of kruintje op het voorhoofd, anderen spreken van een Peruviaan met een kruintje en nog anderen zien de Coronet als de langhaarvariant van het caviaras Gekruind. Kortom, de Coronet is een gekruinde Langhaar. Het haar op de kop is kort.

Coronet caviaDe coronet is in Nederland geen erkend ras. 

Vrij vertaalt betekent Coronet “gekroonde cavia”. De cavia is zo genoemd door de rozet die op zijn kop zit. Verder het zelfde lange haar als de Peruvian en de Sheltie.

Uiterlijke Coronet
De Coronet behoort evenals de andere cavia’s een gedrongen lichaamsbouw te hebben en gespierd te zijn, met een mooi afgeronde voor- en achterhand.

Eigenschappen
Coronetcavia’s hebben eenzelfde soort verzorging nodig als de Tesselcavia (krulharige cavia’s). De vacht is lang en gevoelig voor klitten. Het ras is dus niet zo geschikt voor mensen die weinig tijd of zin hebben om hun dier elke dg te kammen of te borstelen. Een bodembedekking van zaagsel is voor dit ras eerder ongeschikt omdat het in de vacht gaat vastzitten. Stro is geschikter.

Coronet caviaKleuren Coronet
De Coronet wordt in verschillende kleuren gefokt, waaronder effen rood, wit, zwart, chocolade en crème, maar ook bonte Coronets komen voor, evenals driekleurige.

Bijzonderheden
Inmiddels is ook de satijnfactor ingefokt, zodat er nu Coronets zijn met een satijnglans. Beide variëteiten zijn echter tot dusver (nog) niet officieel erkend – en vrij zeldzaam. Bronnen: Esther Verhoef-Verhallen, Geïllustreerde konijnen & knaagdieren encyclopedie. Rebo, 2004, p. 183. Karin Behrend, Mijn Cavia. Tirion, 1997.