Rassen/soorten overzicht » Borstelcavia

Borstelcavia

 (Abyssinian)

borstel caviaCavia met rozetten over het hele lijf. Kan vaak wat drukker zijn dan de Gladhaar.
Land van oorsprong : Engeland (Abyssinian)
Erkend in Nederland : Vanaf 1954 in enkele kleurslagen.


Ontstaansgeschiedenis 
De Borstelcavia is een mutatie van de Gladhaarcavia. De Rozetten vererven dominant.


Uiterlijk
De Borstelcavia is een ruwharige cavia (zo wordt hij ook wel genoemd). De benaming Kruincavia is foutief, omdat er ook een Gladhaarcavia met enkele kruin bestaat en die eerder aan deze benaming voldoet.
                                                De Borstelcavia heeft meerdere rozetten en kammen over het lichaam zitten. Ideaal zijn 4 lichaamsrozetten, 2 heuprozetten, 2 achterhandrozetten en 2 schouderrozetten. Verder verhoogt een rozet op het neusbeen de waarde van het dier. Minimaal moet een Borstel 8 rozetten hebben. Het haar is ca. 3.5 cm lang.
 
borstel caviaAlgemeen
Borstel cavia's komen uit Engeland waar zij Abyssinians genoemd worden.
Je ziet ze naast de gladharige dieren het meest in de huiskamers.
Het fokken voor tentoonstellingen is niet eenvoudig,


Geschiedenis: 
Borstel cavia's komen uit Engeland waar zij Abyssinians genoemd worden. Je ziet ze naast de gladharige dieren het meest in de huiskamers.
De Borstelcavia is een mutatie van de Gladhaarcavia. 


Rasbeschrijving:
- Vacht: ca 3,5 cm lang en ruwharig.
Over het hele lichaam bevinden zich rozetten. Een goed tentoonstellingsdier heeft aan elke kant van het lichaam 4 rozetten, de plaatsing daarvan moet zo symmetrisch mogelijk zijn. De rozetten moeten zo groot mogelijk zijn en goed rond, ook het midden van de rozet moet goed behaard zijn. De beharing loopt vanuit 1 punt in het midden van de kruin naar buiten toe. We zien ook graag een rozet op de neus, en in het midden op de rug staat een kam van haar. Het kan anderhalf jaar duren voordat een borstel cavia echt mooi is. 
- Nek: krachtig en kort
- Ogen: groot rond en bol
- Hoofd: stomp en breed
- Lichaam: gedrongen en mooi afgerond
- Achterhand: moet mooi afgerond en goed bevleesd 
- Wangen: goed ontwikkeld
- Oren: Onbehaard, schuin aangezet en naar beneden gericht; ze vertonen in het midden een golfje. Bij jonge borstelcavia's staan de oortjes nog omhoog
- Gewicht: 900- 1200 gram


borstel caviaKleuren:
Borstels worden in bijna alle kleuren gefokt, maar niet alle kleuren zijn erkend.
Goudagouti, Zilveragouti, Zwart, Rood, Wit (roodoog en donkeroog), Brindle, Schildpad, Driekleur (zwart-rood-wit), Zwartbont, Roodbont, Zwartschimmel, Roodschimmel en Gemengd Schimmel.
De Borstelcavia is in Satijn ook erkend in de kleur Rood (in 2000 definitief).


Karakter:
De Borstelcavia is een wat drukkere cavia dan de andere rassen. Zo als zij haar is, zo is zijn karakter ook wel te noemen. Dat maakt ze niet minder leuk of lief, maar soms is het handig om daar rekening mee te houden.
Fokken:
Het fokken voor tentoonstellingen is niet eenvoudig, er wordt grote waarde gehecht aan de juiste hoeveelheid, plaatsing en gote van de rozetten. Uit twee dieren die de rozetten perfect op hun lijfje hebben, komen niet altijd jongen die ook perfecte rozetten hebben. Dus fokken met deze dieren is een kwestie van inzicht maar ook zeker van geluk


borstel caviaVoeding:
Ze eten veel meer omdat hun metabolisme meer werk heeft om hun lichaam te verwarmen..
Zorg ervoor dat droogvoer (speciaal caviavoer), hooi en water steeds tot hun beschikking zijn..
Extra groente (vitamine C-rijk) is een goede aanvulling op het normale dagelijkse voer. Behalve echte groenten, kan er ook altijd extra gras en bepaalde onkruiden (paardenbloem, weegbree, klaver) gegeven worden, deze dienen vanzelfsprekend onbespoten te zijn.


Verdere bijzonderheden 
De Borstelcavia is een wat drukkere cavia dan de andere rassen. Zo als zij haar is, zo is zijn karakter ook wel te noemen. Dat maakt ze niet minder leuk of lief, maar soms is het handig om daar rekening mee te houden. Bij het aaien van deze cavia, zoveel mogelijk in de richting met de haren mee aaien.. tegen de richting in vinden deze diertjes alles behalve leuk en kan pijnlijk zijn.
In Nederland is de Borstel ook erkend in Satijn.