Rassen/soorten overzicht » Alpaca Cavia

Alpaca Cavia


De Alcapa is in europa een vrij nieuw ras in de cavia wereld.

Alpaca CaviaGeschiedenis van de Alpaca
De Alpaca komt zeer waarschijnlijk uit Engeland, waar hij is gefokt uit een Peruvian-cavia en een Texel. De Alpaca is in Nederland een nog niet erkend ras. Het ras heeft ook nog geen voorlopige erkenning. In 2006 heeft Patrick van Rijn van caviastal Tessel een poging gedaan om een voorlopige erkenning te verkrijgen,maar dit is helaas mislukt. Daarentegen is het in Belgie wel gelukt. Op de Nationale tentoonstelling te Brugge in 2002 kreeg de Alpaca zijn raserkenning. Ook in Duitsland en Engeland is de Alpaca erkend. De erkenning geldt niet voor alle kleuren,in Duitsland alleen voor rood-bont, zwart-bont, zwart-rood-wit, schildpad, zwart, rood en wit-rood. Op een tentoonstelling wordt er een onderscheid gemaakt tussen Duitse voorschriften (geknipte haren) en Nederlandse (niet-geknipt). In Engeland ziet de Alpaca er heel anders uit (de krullen zijn uitgekamd,zie foto's aan de linkerkant).

Het ras werd ter erkenning voorgedragen op de nationale wedstrijd van 2002 te Brugge. De Alcapa cavia is een langhaar cavia met krul vorming en heeft net als de Peruviaan een pony, de Alcapa s als het ware een tessel met pony.

net als de Peruviaan heeft de Alcapa cavia de erfelijke factoren voor langhaar en voor ruwhaar. Bij jonge dieren zijn heel duidelijk 2 rozetten te zien op de achterhand. Van de Rex cavia heeft de Alpaca dan weer de erfelijke factor voor krulvorming.

Alpaca CaviaBeschrijving van het ras
De Alcapa heeft evenals de Angora (Peruviaanse) een pony. De snuit zelf heeft een vrij normale beharing wat lengte betreft. Tussen de ogen en voor de oren wordt de beharing geleidelijk langer en vormt als het ware een kuif, waarover de pony hangt. De langere beharing op de wangen en langs de kaak randen vormt de bakkebaarden. Deze zijn iets langer dan bij de Tessel en aan het uiteinde wat gekruld of gegolfd.

Lichaams beharing
De schouder beharing voelt zeer dicht aan en is zo sterk mogelijk gegolfd. Ook de beharing op de beide zijden is zo gegolfd mogelijk en rust door een scheidingslijn Midden op de rug op de onderliggende en sterk gekrulde beharing van de flanken. De Alcapa bezit twee heup rozetten, die bij de jongen in het nest zeer goed Waarneembaar zijn, maar door de lengte en het gewicht van de beharing, verdwijnen bij volwassen dieren. De sleep sluit goed aan met de beharing op de zijden. De buik heeft een zeer dichte beharing op de zijden. De buik heeft een zeer dichte beharing, die zo sterk mogelijk gekruld is. De beharing van het lichaam eEn de sleep bedraagt tussen de 12 - 15 cm, de schouder beharing mag iets korter zijn.

Erkende kleuren
Zwart,Rood,Wit (rood-oog en donker-oog),Bont (zwart-bont en rood-bont) Driekleur,Schildpad

Alpaca CaviaVerzorging Alcapa
Hoe je een Alpaca onderhoudt is net wat jij als eigenaar zelf prettig vind. Zelf hou ik mijn Alpaca’s in de lange beharing op zaagsel met daarover heen een laag Aubiose. Iedere dag ga ik met mijn handen door het haar en verwijder voorzichtig eventuele klitjes. Naarmate het haar langer wordt, wordt ook de zorg ervoor intensiever. Tussen het showen door is het het makkelijkste dat je voor jezelf uitvindt wat jij fijner vindt werken met de dieren in de lange beharing. Je kan ze wikkelen, clips in het haar enz. Als je maximaal 1 week voor een show zit was je de dieren met een shampoo speciaal voor krullende haren. Hier zit vaak extra voeding in omdat de krul de beharing toch uitdroogt. Mocht het haar alsnog uitdrogen dan kun je gebruik maken van een voedende haarcrème of masker om de haren niet af te laten breken. Daarnaast dien je er voor te zorgen dat de nageltjes goed kort zijn zodat ze hun eigen haren niet meetrekken als ze zichzelf krabben. Ook dien je er zorg voor te dragen dat ze niet onder de waterfles kunnen gaan liggen als je merkt dat ze dit leuk vinden. Je legt een steen onder de fles neer zodat ze wel kunnen drinken maar er niet onder kunnen gaan liggen.

Alpaca CaviaHoe moet de krulvorming zijn?
Het mooiste is natuurlijk net zulke krullen als een Texel of Merino heeft. Bij de 1 zit het er zo op en bij de ander mag je blij zijn met een beetje slag in de beharing. Dit is en blijft een kwestie van selecteren in de ouderdieren. Dieren met een goede krul geven vaak dit ook door aan hun nageslacht. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook gebeurt bij elk jong uit het nest.

Voorbereiding tentoonstelling:
Om met de Alcapa cavia naar de tentoonstelling te kunnen moeten je het diertje natuurlijk wassen.

We gaan als volgt te werk.

We vullen een emmer met ongeveer 10 à 15 cm lauwwarm water.
We zetten de cavia in de emmer en maken het diertje hierin nat.
We besprenkelen de cavia met verdunde shampoo en wassen de cavia Voorzichtig. Ik gebruik steeds een shampoo met nerts olie, dit voedt de vacht en maakt de pels extra zacht.
Spoel daarna de cavia grondig af met water.
Dan wordt de cavia een tweede maal gewassen en terug grondig afgespoeld met water.
We behandelen de pels nu met een coat-conditioner gedurende enkele minuten laten inwerken en daarna de cavia grondig afspoelen. Nu moet de cavia drogen.
Dit is geen sinecure. De cavia eerst zo droog mogelijk deppen met handdoeken.
Eens dit gebeurd is plaatsen we de cavia in een warme omgeving en laten de pels van de cavia verder drogen.
Eventueel plaatsen we de cavia onder een (warme) Lamp. Als we Alcapa drogen met de föhn gaat een groot gedeelte van de krul vorming verloren.
De dag van de inkorving worden de nageltjes bijgeknipt en worden De voetzolen en de oortjes gereinigd met een watje gedrenkt in "eau de Cologne".

Ras fouten:

Lichte fouten met betrekking tot de Alcapa cavia
 • Beharing weinig elastisch
 • Wat dunne, slappe of grove beharing
 • Weinig bakkebaarden
 • Weinig schouder beharing
 • Wat kortere of wat langere beharing dan voorgeschreven
 • Wat afwijking aan de kleur
 • Wat weinig krul (op buik en flanken)
 • Wat weinig "golf" op schouders en dek
 • Iets klit of vilt vorming


 • Zware fouten met betrekking tot de Alcapa cavia
 • Beharing te weinig elastisch
 • Te korte beharing
 • Geen bakkebaarden
 • Te dunnen te slappe of te grove beharing
 • Te veel klitten en vilt vorming
 • Te grote afwijking in kleur (of foutieve kleur)
 • Te weinig krul (op buik en flanken)
 • Te "gladde" beharing op schouders end ek. (totale afwezigheid van de "golven")
 • bij driekleur: (zichtbaar)
 • ontbreken van één van de drie kleuren op één of beide zijden