Rassen/soorten overzicht » Peruvian Cavia

Peruvian (langhaarcavia)


De Peruvian is een langharig caviaras, ontstaan in Engeland.

peruvian caviaUiterlijke Peruvian
Peruvians worden geboren met een rozet op de kop en twee rozetten op de achterhand. Wanneer de cavia volwassen is (een jaar) heeft zijn lichaamsbeharing een lengte bereikt van 20 tot 25 centimeter. Uit de rozet op de kop is een lange pony ontstaan die voor de ogen van de cavia valt en reikt tot aan de grond. De beharing voelt zijdezacht aan. De Peruvian is er in diverse kleurslagen. Erkende kleuren in Nederland zijn: zwart, rood, wit roodoog, wit donkeroog, driekleur, schildpad, zwartbond en roodbont.

Karakter Pervurian
Peruvians zijn hele lieve cavia's. Soms kunnen ze gaan knagen aan elkaars beharing. Dit wordt ook wel "grazen" genoemd. . Wanneer u grazende cavia's heeft, is het verstandig om ze extra veel hooi te geven. Dan hebben ze tenminste altijd iets om aan te knabbelen.

Verzorging Peruvian
De lange beharing van de Peruvian heeft veel verzorging nodig. Om klitvorming te voorkomen, moet u uw cavia iedere dag voorzichtig kammen met een rolkam. Omdat de pinnetjes van een rolkam ronddraaien is het gebruik van zo'n rolkam minder pijnlijk voor uw cavia. U kunt de cavia ook borstelen met een zachte paardenborstel. Vergeet omdat een cavia de hele dag met zijn buikje op de grond ligt, de beharing op het buikje niet. Deze haren kunnen snel gaan vervuilen, je kunt dan de beharing het beste bijknippen. Zorg ervoor dat de beharing net tot aan de grond reikt, de pony, die voor de ogen van de Peruvian valt, kunt u ook bijknippen. Dan kan uw cavia wat om zich heen kijken. U kunt de pony natuurlijk ook opzij kammen, wanneer er toch een klit ontstaat, kunt u deze er voorzichtig proberen uit te halen. Gaat u niet naar tentoonstellingen, knip de klit er dan gewoon uit, se haren zullen snel weer aangroeien.

peruvian caviaGewicht Peruvian
Zeugje: 1000 - 1200 gram
Beertje: 1100 - 1300 gram


Gezondheid Peruvian
Bij de Peruvian doen zich geen rasspecifieke ziekten voor.

Leeftijdverwachting
De Peruvian heeft een gemiddelde leeftijdsverwachting van vier tot zes jaar.