Ch Teddy

ch teddy caviaDe CH teddy is een ruwharige cavia.
Naast een goed basis type moet de CH teddy een rasspecifieke dikke, recht van het lichaam afstaande vacht hebben die bestaat uit gekrulde haren. 
De vacht moet gelijkmatig lang zijn met een lengte van +/- 6 cm,  Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht nog iets korter zijn. 
De CH teddy is in Nederland geen erkend ras.

De standaard
Volgens de hulpstandaard van de VMS (Vereinigung Schweizer Meerschweinchenfreunde)  
De CH teddy is een ruwharige cavia. Naast een goed basis type moet de CH teddy een rasspecifieke dikke, recht van het lichaam afstaande vacht hebben die bestaat uit gekrulde haren. De vacht moet gelijkmatig lang zijn met een lengte van +/- 6 cm . Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht nog iets korter zijn. Tot nog toe zijn alle kleuren en kleurcombinaties erkent. (let op dit geld dus alleen in Zwitserland, in Nederland is de CH teddy niet erkend.)
ch teddy caviaDe CH teddy mag geen rozetten op het lichaam hebben. Een kruin op de kop wordt toegestaan, maar is vaak niet meer zichtbaar door de toename van de dikte van de haarstructuur naarmate het dier volwassen wordt. De CH teddy moet een stevig gebouwd lijf hebben met brede schouders. De kop moet breed en relatief stomp zijn. De ogen moeten groot en rond zijn. De oren moeten licht hangend, niet vallend, mooi gevormd zijn en bij het lichaam passen.
Een bijzonderheid van dit ras is het wisselen van de vacht. Vooral jonge dieren maken zeer veel ontwikkelingsfasen door. Gedeeltelijk verliezen ze regelrecht hun vacht en zien er uit als mixcavia’s. Maar als de vacht dan weer aangegroeid in zien ze er des te mooier uit. Er zijn echter ook dieren die na deze fase nooit meer een goede vacht terug krijgen.   
ch teddy caviaEen CH teddy is op zijn mooist als hij een maand of 4-5 is en daarna pas weer als hij volwassen is. De zeugjes verliezen wanneer zij drachtig zijn altijd aan vachtkwaliteit. Tijdens de lactatieperiode wordt hun vacht zeer dun en bij sommige dieren ook kort, of ze laten zelfs op bepaalde plaatsen de vacht vallen. Het duurt 2-3 maanden voordat de vacht weer helemaal terug is. Maar ook dan geld dat de vacht daarna nog mooier is dan voorheen