kattenvoeding problemen

Advertorial

Veel voorkomende problemen bij kattenSommige problemen komen bij katten vaker voor.
Op drie van deze problemen wordt hieronder dieper ingegaan.

kattenvoeding • Overgewicht
Bijna één op de vier katten zou te zwaar zijn. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat. De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:
   o - de kans op suikerziekte (diabetes mellitus) verhoogd met factor 4
   o - de kans op kreupelheid verhoogd met factor 3
   o - de kans op niet-allergische huidaandoeningen verhoogd met factor 2

Het is daarom belangrijk om niet adlibitum (onbeperkt) te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenhuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden, binnen is het immers meestal al veel warmer.


Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. De Royal Canin Feline Care Nutrition Light 40 voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

• Blaasgruis
Volwassen katten (met uitzondering van Perzen) zijn gevoelig voor struvietkristallen. Het verzuren van de urine helpt hun aanwezigheid voorkomen. Vandaar dat bij de volwassen voedingen uit het Royal Canin Feline Health Nutrition en Feline Breed Nutrition assortiment, met uitzondering van Persian 30, een verlaagde pH hebben.
Perzische katten en katten van 10 jaar en ouder zijn echter gevoeliger voor calcium-oxalaat kristallen. Deze katten moeten een minder zure urine hebben. De urine pH-waarden van de Royal Canin voedingen Indoor Mature 27, Outdoor Mature 28 en Persian 30 zijn hierop aangepast.

kattenvoeding • Haarballen
Wanneer de kat zich poetst, slikt hij losse (stukjes) haren in. Als teveel haren in de maag of darmen komen kunnen zogenaamde haarballen ontstaan. Vaak worden deze haarballen door de kat uitgebraakt. Maar deze haarballen kunnen echter ook spijsverteringproblemen en zelfs obstructie (verstopping) veroorzaken.


Door bepaalde vezels aan de voeding toe te voegen zullen de haren die blijven hangen in het maag-darm kanaal voor het grootste gedeelte met de ontlasting worden afgevoerd. De haarballen zullen dan ook in aantal verminderen.
De voeding Intense Hairball 33 uit het Royal Canin Feline Care Nutrition assortiment helpt om haarbalvorming te voorkomen.


Lees ook:
 Kieskeurigheid

 Eetgewoonten
 Veel voorkomende problemen
 Droogvoeding
 Voeding kitten tot 1 jr
 Voeding indoor
 Voeding outdoor
 Voeding gevoelige kat
 Voeding voor raskatten
 Voeding voor gevoeligheden
 Voedingsadvies