Vlooien, teken en andere kwelgeesten

De lente is weer aangebroken, dit betekent dat we komende maanden weer lekker naar buiten kunnen, heerlijk genieten van de tuin en van lange wandelingen met de hond! Helaas zijn wij en onze honden niet de enigen die goed gedijen bij mooi weer; parasieten als vlooien en teken nemen massaal in aantal toe zodra de temperatuur omhoog gaat. En helaas kunnen deze kwelgeesten gevaarlijke ziektes overbrengen op honden en op mensen. Het is dus zaak uw gezin en uw hond te tijdig te beschermen.

De teek: overbrenger van de ziekte van Lyme en Babesiosis

Een teek is een spinachtige parasiet die mensen en dieren bijt om zich vol te zuigen met bloed. Teken variëren in grootte van 1 tot 3 millimeter, afhankelijk van hun levensstadium. Het is een zogenaamde drie gastheren parasiet, dit betekent dat hij in elk van zijn drie ontwikkelingsstadia een nieuwe gastheer zoekt. Bij de ene gastheer kan de teek met het bloed de ziekteverwekker opnemen en die vervolgens weer op de volgende gastheer overbrengen, bijvoorbeeld van een hond naar een mens. De beet van een teek is over het algemeen niet pijnlijk en wordt daardoor -vooral bij kinderen- vaak niet opgemerkt.

De Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier die steeds vaker in Nederland voorkomt, tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen. Epidemiologische studies laten zien dat het aantal infecties met Borrelia (de veroorzaker van de ziekte van Lyme) toeneemt. Ook blijkt uit onderzoek dat het tekenbestand en het percentage teken dat geïnfecteerd is in Nederland toeneemt. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden, maar ook in onze eigen tuinen wordt de teek steeds vaker gesignaleerd.

Babesiosis
De Dermacentor reticulatus teek kan drager zijn van de parasiet Babesia canis, die bij honden de levensbedreigende ziekte Babesiosis kan veroorzaken.

Advantix: een gerustellende gedachte!
Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om de ziekte te veroorzaken. Vroege verwijdering van teken verkleint dus de kans op ontwikkeling van de ziekte.

Advantix is een nieuw middel dat teken afweert door middel van het zogenaamde "hot foot" effect. Een teek die op een met Advantix behandelde hond komt, reageert alsof hij op een hete bakplaat staat: de teek wil zo snel mogelijk van de hond af. De teek die in contact is geweest met Advantix zal sterven. Dus ook de afgeweerde teek. Hierdoor kunnen teken die in contact zijn geweest met Advantix uw gezin niet besmetten met de ziekte van Lyme.

Vlooien
De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden. De insecten voeden zich met het bloed van de gastheren. Voor elke vlo op uw huisdier liggen er 20 keer zoveel vlooieneieren en larven in de directe omgeving op de loer!
Vlooienbeten veroorzaken vreselijke jeuk en rusteloosheid bij uw hond, de huid kan rood worden en geïnfecteerd raken, met kans op kale plekken. Uw hond kan ook een vlooienallergie ontwikkelen; de vlo spuit tijdens het bijten een beetje speeksel in de huid en het kan zijn dat uw hond daar overgevoelig voor is of wordt. In dat geval treedt na een paar keer gebeten te zijn een allergische reactie op. De hond krijgt overal jeuk waar hij gebeten is en hij begint enorm te krabben en te bijten. Een enkele vlooienbeet kan dan wekenlang jeuk veroorzaken.

Bovendien bestaat de kans dat uw huisdier besmet raakt met een lintworm. Vlooien kunnen namelijk eitjes van de lintworm bij zich dragen. Zodra uw hond zo’n besmette vlo opeet, kan er een lintworm ontstaan. Deze kan ook op kinderen overgebracht worden. Het is daarom aan te raden uw huisdier te ontwormen  nadat de vlooien bestreden zijn bij het dier. Slechts 5% van het vlooienprobleem zit op het dier zelf, 95% van het probleem zit in de omgeving, in de vorm van vlooienlarven en cocons. Hierdoor komt de hond na behandeling tegen vlooien constant opnieuw in aanraking met vlooien waardoor het probleem mogelijk terugkomt. Hierdoor is het belangrijk een snelwerkend, vlooiendodend middel te gebruiken dat ook tegen vlooienlarven werkt. Vergeet ook niet om bij een ernstige besmetting tevens de omgeving te behandelen .

Advantix: een geruststellende gedachte
Vergeleken met andere middelen is Advantix uniek door de combinatie van 2 van de best werkzame stoffen in hun categorie: • Imidacloprid; een snelwerkende en vlo-dodende werkzame stof ter preventie en behandeling van besmetting met vlooien en bijtende luizen • Permethrin; een langwerkende, teken dodende en afwerende werkzame stof

- Advantix doodt vlooien, vlooienlarven, teken en bijtende luizen*

- Advantix heeft een afwerende werking tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen.* Hierdoor kunnen deze parasieten niet steken of bijten, en als ze niet bijten kunnen ze ook geen ziekten overbrengen!*

- Advantix is het enige product dat én tegen vlooienlarven werkt én tegen een nieuwe in Nederland oprukkende tekensoort: de Dermacentor reticulatis, veroorzaker van de ziekte Babesiosis.

- Advantix blijft doeltreffend als het dier nat wordt; de werkzaamheid blijft behouden zowel na wassen als zwemmen*

Gebruik Advantix elke vier weken, voor meervoudige bescherming van uw hond en uw gezin!

* Raadpleeg de bijsluiter voor de volledige indicaties en voor speciale waarschuwingen.

NIET voor gebruik bij katten Klik hier om de website van Advantix te bezoeken.