Oormijt hond


OormijtOormijt is een besmettelijke aandoening.
Wanneer uw hond veel schudt met de kop en er bij controle van de oren van uw huisdier een zwarte, droog-korrelige afscheiding in de gehoorgang zit is een bezoek aan de dierenarts een verstandige zet. Oormijt is besmettelijk, voor katten of honden onderling, maar ook van kat op hond en andersom. De minuscuul kleine diertjes komen het meest voor bij jonge dieren; vooral in een nest kittens wordt het snel van kat op kat overgedragen. Maar ook bij een volwassen hond of kat kan oormijt klachten veroorzaken.

Diagnose oormijt
Met een oorkijker of otoscoop is de oormijt door een dierenarts goed in beeld te brengen. Deze kijker vergroot het beeld en door de warmte van de lamp worden de mijten geactiveerd. Je kunt ze echt zien lopen.

Behandeling Oormijt
U kunt de oormijt bestrijden met Oormijt druppels 2 x daags gedurende enkele dagen diep in de gehoorgang druppelen. Vervolgens van buiten de gehoorgang ca. 1 minuut van onderen naar boven masseren om de donker-roodbruine tot zwarte was op te lossen. Maak de uitwendige gehoorgang daarna schoon met een plukje watten. Oormijt druppels is door zijn effectieve werkwijze bijzonder voordelig in gebruik.

Dosering: 2 x daags 6 druppels diep in de gehoorgang druppelen.

Resultaat: 3 - 7 dagen.

De cyclus van een ei tot een volgroeide oormijt duurt drie tot vier weken. Het is dus belangrijk om de behandeling lang genoeg door te zetten.

OormijtPreventie
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak daarom regelmatig de oren van je hond schoon en verwijder eventuele haren in de gehoorgang. Dit helpt niet alleen om oormijt te voorkomen, maar verminderd ook de kans op ontstekingen. Hou een besmet dier tijdens de behandelingsperiode zoveel mogelijk uit de buurt van andere honden en katten. Wanneer u nog ander huisdieren heeft, dienen deze uit voorzorg ook behandeld te worden.

NB
Indien u een bestrijdingsmiddel in huis hebt dat u kreeg voor oormijt bij de hond kan u dat niet zondermeer bij de kat gebruiken, sommige bestrijdingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor de kat.