Maagtorsie bij honden

Maagtorsie of maagdilatatie-volvulus (MDV) is een acute aandoening waarbij een abnormale hoeveelheid gas de maag doet uitzetten (dilatatie), dit kan samengaan met het draaien van de maag (volvulus). Als er niet op tijd wordt ingegrepen kan deze aandoening een dodelijke afloop hebben. MDV komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen op middelbare leeftijd, zoals de Duitse Dog, de Ierse Setter en de Duitse Herder.

Verschijnselen maagtorsie
Vaak ontwikkelt de MDV zich kort na het eten. De verschijnselen die u als eigenaar kunnen opvallen bij het ontstaan van de MDV zijn onder andere: kokhalzen, loos braken, veel speekselen en het snel ontstaan van een opgezette buik vlak achter de ribboog. Het dier kan snel verslechteren doordat het uitzetten van de maag het normaal functioneren van de longen en de bloedsomloop bemoeilijkt. Het dier gaat sneller en oppervlakkig ademen en kan uiteindelijk in shock raken.

Behandeling
Niet zelden krijgen dierenartsen zo ’n patiënt in de dienst als spoedgeval aangeboden. Als er inderdaad sprake is van een MDV moet als eerste de maag geleegd worden. Dit kan door middel van het inbrengen van een slang (sonde) via de bek in de maag waarmee voer en gas afgevoerd worden. Indien nodig kan de maag van buitenaf met een speciale naald aangeprikt worden zodat overmatige hoeveelheid gas weg kan. Om de patiënt te beschermen tegen een levensbedreigende shocktoestand zal er meestal een infuus via de pootader worden aangelegd. Omdat het uitzetten van de maag met of zonder kanteling steeds kan terugkomen, moet de hond geopereerd worden.


Operatie
Tijdens de buikoperatie wordt de gekantelde maag weer in normale positie teruggedraaid. Het is belangrijk dat diverse buikorganen zoals de milt, alvleesklier en de maagwand goed geïnspecteerd worden. Deze organen kunnen beschadigd zijn doordat ze niet goed van bloed zijn voorzien tijdens de uitzetting en kanteling van de maag. Daarna wordt een deel van de maag (de maaguitgang) vastgehecht aan de binnenkant van de buikwand. De hond blijft na de operatie in de opname van de dierenkliniek voor verdere verzorging. Na de operatie kunnen er ritmestoornissen van het hart optreden. Dit kan veroorzaakt worden doordat het weefsel van het hart een tekort aan zuurstof heeft gehad en daardoor schade heeft opgelopen. Bij het opmerken van hartritmestoornissen kunnen deze behandeld worden met speciale medicijnen.

Het opereren is een goede methode om ervoor te zorgen dat het dier geen maagkanteling meer kan krijgen. Het succesvol slagen van de operatie en genezen van de patiënt is echter wel afhankelijk van de snelheid van ingrijpen omdat de levensvatbaarheid van de buikorganen daarmee samenhangt. 


Voorkomen is beter dan genezen
Om een maagdilatatie te voorkomen is het belangrijk om bij gevoelige hondenrassen een goed voer te geven. Uit onderzoek is gebleken dat er een kleinere kans is op het ontstaan van een MDV als de hond grote brokken eet, verdeeld over meerdere porties per dag. Na het eten is het verstandig minstens een uur te wachten voordat er weer lekker gewandeld mag worden! 

bron: www.huisdierenziekenhuis.nl